Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny Gå til bunnmeny

Santiago de Compostela: Kulturreise i pilegrimenes fotspor

17.-24. september 2019

En pilegrimsferd til Santiago de Compostela er noe mange går og drømmer om å gjøre en gang i livet. Her får du muligheten til å vandre på noen utvalgte deler av ruten i kombinasjon med spennende stopp underveis. Vandreetappene er overkommelige og valgt med tanke på vakkert og variert landskap. En følgebuss tar seg av bagasjen slik at du kan konsentrere deg om å nyte naturen i ditt eget tempo. Reiseperioden for denne turen er optimal både med hensyn til flora og temperatur.

Vi følger pilegrimsleden mot Santiago de Compostela fra Bilbao i nord, delvis i prinsesse Kristina av Tunsbergs fotspor, via det imponerende Rioja-distriktet og kjente byer som Burgos og Leon. Turen avsluttes med en avstikker innom sjarmerende kystbyer langs Atlanterhavet, før turen går hjem til Norge igjen. Vi sier som man pleier å hilse andre vandrere langs pilegrimsleden: Buen Camino!

Program

Dag 1: Stavanger – Bilbao

/globalassets/europa/bilbao/bilbao-programbilder/bilbao_guggenheim_nocturna_luna.jpg

Flyet vårt ankommer Bilbao om formiddagen, og vi gjør oss klare for en liten smakebit av denne spennende byen. Et stopp ved det spektakulære Guggenheim-museet hører med. Eventyrlig og gigantisk som et sølvskimrende besøk fra verdensrommet, ligger bygningen ved elven som renner gjennom Bilbao.

Byen er et eldorado for dristige kjente arkitekter som har fått fritt spillerom langs elvebredden og har satt byen på verdenskartet. Vi tar en tur til fots gjennom deler av byen, før vi sjekker inn på hotellet. Etter felles middag kan de som ønsker det, ta en tur inn i den sjarmerende gamle bydelen Casco Viejo med sine kronglete gater og smug.

 

Dag 2: Vinsmaking i Rioja og kulturskatter i Burgos

/globalassets/europa/spania/madrid-og-nord-spania/rioja-programbilder/bodegasbaigorri_vinsmaking.jpg

Vi setter kurs for Rioja, et av verdens mest kjente vindistrikter. Første stopp blir i den sjarmerende middelalderbyen Laguardia. Området her er også kjent for sitt nettverk av underjordiske ganger brukt til å lagre vin. Deretter går turen til en lokal vinprodusent hvor vi får både spise lunsj og smake på gårdens edle dråper.

Vi forflytter oss til Burgos, en by som oser av historie. Den var hovedstad i regionen Castilla i flere hundre år, og stedets enorme katedral vitner om byens storhetstid. Etter en byvandring gjennom gamlebyen, ender vi dagens etappe i Covarrubias. I denne herlige lille landsbyen ligger den norske prinsessen Kristina av Tunsberg begravet, og hennes utrolige livshistorie er absolutt verd å få med seg.

Dag 3: St. Olavsveien i Covarrubias og Leon, grønne stier og kongebyer hånd i hånd (2,5-11 km vandring)

Vandretur. Santiago de Compostela. Spania

Vi vandrer etpar kilometer langs deler av den spanske Olavsveien som forbinder Covarrubias og klosterkirken, der Kristinas sarkofag står, med St. Olavskapellet som ligger et stykke utenfor landsbyen. Så forflytter vi oss med buss til Hontanas, hvor dagens lengste vandreetappe starter (9 km). Valget er ditt i forhold til om du ønsker å slå følge med reiselederen eller ta ditt eget tempo. Det er ikke vanskelig å følge vandreruten, og løypene er merket med gule piler og kamskjell hele veien, pilegrimsrutens svar på den norske turistforenings T’er som vi finner i fjellheimen her hjemme. Ruten i dag ender i Castrojeriz, hvor vi anbefaler å spise lunsj. Denne byen spiller en viktig rolle i pilegrimsrutens historie, og her finner vi blant annet et kloster fra 1400-tallet. Etter dagens vandreetappe kjører vi med buss til Leon for overnatting. Ikveld tilbyr vi en frivillig kveldsutflukt til gamlebyen i Leon, med middag på en restaurant som byr på kulinariske opplevelser og god stemning.

Dag 4: Pieros til Lugo – utvalgte vandreetapper i det galisiske høylandet (5-11 km vandring)

Vandretur. Santiago de Compostela. Spania

Etter frokost bringer bussen oss til Pieros, der det er glimrende å starte dagens første vandreetappe. Følg veivisere i 6 km til Villafranca. Ruten går gjennom flott og variert terreng. Trenger du en pust i bakken, finnes det gjestgiverier flere steder langs stien som tilbyr mat og drikke for pilegrimer. Her er det helt naturlig å treffe på andre pilegrimer som har vandret i dagevis – noen helt fra Frankrike og den andre siden av Pyreneene.

Bussen kjører oss videre til den lille landsbyen O Cebreiro med sine særegne steinhus. Området bærer preg av de runde, eroderte fjellene som er typiske for regionen Galicia. Her er alt grønt og friskt, og vi kan fornemme det tøffe gårdslivet som holdes i hevd på små bondegårder langs ruten. Vi forflytter oss deretter ned i dalen for å gå den flotte 5-km lange turstien mot Samos. Det lille pre-romanske kapellet her er verdt en avstikker fra hoved-pilegrimsleden. Vel framme i Lugo er det ekstra deilig å komme til hotellet og hvile beina, velfortjent etter dagens innsats. Vi anbefaler deg å ta en tur opp på den solide romerske bymuren som omgir Lugo, og som er vakkert belyst på kveldstid.

Dag 5: Highlights til fots inn til Santiago de Compostela (5 – 18 km vandring)

/globalassets/europa/spania/madrid-og-nord-spania/santiago-de-compostela/santiago-programbilder/vandretur_02_lite.jpg

Vi starter dagen med å kjøre fra Lugo til Sarria. Mange pilegrimer som reiser på egenhånd, velger gjerne å starte vandringen fra Sarria, som ligger ca 100 km avstand fra Santiago. Sannsynligheten er derfor stor for at vi vil treffe på flere mennesker i dag enn vi har gjort til nå på vandreruten vår. Dagens etappe går delvis forbi eføykledde trær som danner en grønn bro over stien og gir behagelig skygge. Vi vandrer langs en åskam og har flott utsikt over et mykt, duvende landskap preget av landbruk og små klynger av steinhus langs stien. Denne dagen kan også tilpasses gruppens ønsker. En mulig etappe går til Portomarin, en landsby som faktisk ble flyttet opp i åssiden på grunn av oppdemming av en elv som la den opprinnelige middelalderbyen under vann. Ved lav vannstand kan rester av den opprinnelige byen skimtes uti vannet. Utpå ettermiddagen kjører bussen oss nærmere målet vårt for dagen, og vi får et første glimt av Santiago de Compostela. Herfra går vi de siste kilometerne av pilegrimsruten inn til gamlebyen i Santiago. Det er litt av et syn som møter oss og andre pilegrimer når vi endelig ankommer byen med sin enorme katedral.

Dag 6: Santiago – here we go! (ca 3 km byvandring)

Santiago de Compostela. Spania

I dag blir vi bedre kjent med Santiago de Compostela og katedralen. Det er lett å forstå hvorfor denne særegne byen har en slik unik status som verdenskjent pilegrimsmål. Det hviler et historisk sus over byens mange kirker, monumenter og åpne plasser. Overalt ser vi pilegrimene som puster ut og nyter at de endelig har nådd målet for sin lange vandring. Denne dagen kan du boltre deg i det velrenommerte galisiske kjøkken på byens mange gode spisesteder. Deretter anbefaler vi en tur innom noen av de gamle oste- og vinforretningene, der du gjerne kan få en smakebit før du kjøper en lokal spesialitet med hjem.

Dag 7: Katedralstranden i Asturias og historiske Oviedo

/globalassets/europa/spania/madrid-og-nord-spania/santiago-de-compostela/santiago-programbilder/oesters.jpg

Vi forlater Santiago og kjører buss nordover mot Atlanterhavet. I dag følger vi pilegrimsledens nordlige vei, og vi ser at landskapet endrer karakter idet vi nærmer oss regionen Asturias. Dette området i Spania ble aldri okkupert av maurerne. Vi tar en stopp ved Playa de las Catedrales, for å studere de mektige klippene som reiser seg over den hvite sanden her. Deretter besøker vi fiskerlandsbyen Cudillero, som er blitt kåret til et av Spanias vakreste tettsteder. Lunsjen vår her er preget av en maritim touch et stenkast fra havet. Vi fortsetter til byen Oviedo der vi skal overnatte. Her finner du mange sjarmerende og fredede byggverk, noen av dem stammer helt fra 700-tallet. De som har lyst kan bli med reiselederen på en liten spasertur i gamlebyen etter at vi har ankommet hotellet. Felles middag på en god lokal restaurant i Oviedo om kvelden.

Dag 8: Santander og hjemreise

Vi setter kurs mot Bilbao. Underveis venter den vakre pilegrimsbyen Santander. Vi får litt tid på egenhånd langs promenaden der gamlebyen møter havet og der mange pilegrimer ankom sjøveien. Vår reise er over for denne gang. Det sies at man ikke er den samme etter en vandring på «caminoen». Kan hende du har fått et nytt perspektiv på tilværelsen etter denne turen?

Prisinformasjon

Turpris kr 16 900,- pr person
(Turpris ikke-abonnenter 18 590,- pr pers.)

Turprisen inkluderer:
Fly Stavanger – Bilbao t/r
7 netter i dobbeltrom på 3-stjerner og 4-stjerner - hotell
7 frokoster
2 lunsjer
5 middager (3-retters)
1 glass vin og vann til alle inkluderte måltider
Busstransport ifølge program
Vinsmaking i Rioja
Inngang til katedralen i Burgos, Santiago og kapellet i Covarrubias
Tips
Lokale guider der dette er påkrevd
Vandreglad reiseleder fra Unik Travel

Tillegg:
Enkeltrom kr 2 700,-
Ekstra drikke til måltidene
Frivillig kveldsutflukt med middag i Leon dag 3, kr 490,- p.p.

Hotellene våre:

Ercilla Bilbao 4*, Bilbao
Nuevo Arlanza 3*, Covarrubias
Silken Luis de Leon 4*, Leon  
Mendez Nuñez 4*, Lugo  
Hotel Gelmirez, 3* Santiago
NH Principado de Oviedo 4*, Oviedo

Vi tar forbehold om endring av turpris i forhold til valutakursen, endringer i flyavgifter, turprogram og eventuelle trykkfeil.

16.6°