Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny Gå til bunnmeny

Georgia

– eventyrlandet mellom Kaukasus og Svartehavet

24. september – 1. oktober 2020

Bli med til eventyrlige Georgia, et land fullt av kontraster og vakre inntrykk. Her møtes Europa og Asia, og du vil ganske raskt oppdage hvorfor Knut Hamsun kalte Georgia for et «æventyrland».

En gammel georgiansk legende forteller at Vårherre, da han skapte jorden, skulle ta seg en matpause. Han ble så opptatt av det guddommelige måltidet at han snublet i Kaukasus og mistet all mat og vin utover Georgia. Denne legenden og det faktum at georgiansk mat og drikke trigger smaksløkene på en særdeles god måte, er bare én av grunnene til å besøke Georgia. Her ble Stalin og Katie Melua født, levningene etter de aller første menneskene fra 1,7 millioner år siden ble funnet her, og landet er Europas nest største vinland. I tillegg finnes imponerende natur med mektige fjellandskap, frodige dalstrøk og travle storbyer. Georgia overrasker på alle områder og vi garanterer at du vil komme beriket hjem etter denne reisen.

Dagsprogram

Dag 1: Fra Stavanger til Georgia

Vi flyr fra Sola via Oslo og Istanbul til Tbilisi, Georgias hovedstad.

Dag 2: Spennende arkitektonisk miks i Tbilisi

/globalassets/asia/georgia/georgia-programbilder/tbilisi_fort.jpg

Hovedstaden har en 1500 år gammel historie, noe som gjenspeiles i en arkitektonisk miks av europeisk middelalder, sovjetisk stil og østlig innflytelse. Katedraler, basilikaer, synagoger, moskéer, festningsverk og muséer – det flommer over av kunst og arkitektur. Vi bor sentralt og starter dagen med en sightseeingrunde til fots. Mtkvarielva snor seg gjennom byen, og på vår vandring i dag krysser vi elven på den nye «Bridge of Peace». 150 meter med lys, glass og stål designet av en italiensk og en fransk arkitekt. Et mesterverk i arkitektoniske finesser og med 30.000 LED-lys og 240 talesensorer installert. Broen symboliserer Georgias reise fra fortid til nåtid. Etter hvert tar vi gondolbanen opp til Mother Georgia-statuen som troner over byen. Utsikten bergtar, og du får Tbilisi for dine føtter. På vår vandretur tilbake, går vi nedover på idylliske stier blant eldgamle boligkvarter som klamrer seg til åssidene. Lunsjen i dag byr på tradisjonelle retter, og gled deg, kjøkkenet her har mye godt å by på. Deretter kan du gjøre som den kjente franske forfatter Alexandre Dumas gjorde på 1800-tallet da han besøkte byen. Han forlystet seg i de berømte badehusene i gamlebyen. Naturlig oppvarmet mineralvann fra jordens indre har forsynt disse badene i hundrevis av år. Benytt også anledningen til å få en god skrubb og kroppsmassasje. Følelsen etterpå er ubeskrivelig. Etter en opplevelsesrik dag møtes alle til middag på restaurant.

Dag 3: Bli bedre kjent med Georgias unike vinkultur (ekstra utflukt)

/globalassets/asia/georgia/georgia-programbilder/vindruer_kakheti.jpg

I dag kan du velge å bli med på en ekstra utflukt øst for hovedstad til Kakheti regionen, kjent for sin århundre gamle og tradisjonelle måte å lagre vin på. Denne regionen har ikke motorvei, så vi kommer derfor tett på små landsbyer og får med oss dagliglivet til menneskene som bor her. Husene er enkle, og alle har en hage hvor de dyrker druer og grønnsaker til eget bruk. Langs veien selges Churchkhela, valnøtter tredd på en snor, dyppet i varm søt drueblanding og så tørket. Vi stopper underveis og kjøper noen smaksprøver! Er druene modne, så vil vi se familier som på tradisjonelt vis høster disse. Vi inviteres nok med på dette, og får smaksprøver av tidligere årgang samt chacha som er georgisk «fyrverkeri». Neste stopp er Vellino Winery hvor vi blir bedre kjent med den tradisjonelle måten å lagre vin på, nemlig under jorden i store leirkrukker. Vinen Quevri er å finne på UNESCO’s verdensarvsliste. Her spiser vi lunsj, og kan glede oss til nybakt brød fra leirovn, grillmat og andre tradisjonsrike matretter samt edle dråper. Før vi returnerer til Tbilisi skal vi spasere på de brosteinsbelagte gatene i den lille byen Sighnaghi. Utsikten til dalen Alazani og de majestetiske Kaukasus fjellene blir bakteppe når vi tar en kaffe på en terrasse her.

Tilbake i Tbilisi kan du nyte hotellets fasiliteter før felles middag. Georgiansk mat er et resultat av et fruktbart og mineralrikt landskap iblandet rent vann fra Kaukasusfjellene. Rettene er varierte og fargerike med spennende urter og krydder som vil trigge smakssansene.

Dag 4: Mektig natur på vei inn i Kaukasusfjellene

/globalassets/asia/georgia/georgia-programbilder/kaukasus_shutterstock_266203793.jpg

Det er vanskelig å finne superlativer for dagens kjøretur, men naturen i dag bergtar oss. Første fotostopp er i Gremi, som på 1600-tallet var hovedstad i Kakheti-regionen. Da var det her en livlig handelsby fordi den berømte Silkeveien gikk gjennom området. I dag er det kun slottskirken med klokketårn som ruver i landskapet, men vel verd å forevige. Vi stiger oppover i et frodig og grønt landskap og legger sakte vinregionen bak oss, til fordel for en vill og barsk natur. Kjøreturen er en naturnytelse. Når det nærmer seg lunsjtid går vi på hjemmebesøk for å se og lære hvordan «Khinkali» lages, dette er georgiske dumplings og de som vil kan bli med å tilberede deler av måltidet.Vi fortsetter på den berømte georgiske militærveien som ble anlagt i dette vanskelige fjellterrenget på 1800-tallet. Dette er den eneste veien som fører gjennom de enorme Kaukasusfjellene nordover til grenseovergangen til Russland. Vi ser bøkeskog, sub-alpinskog og alpine enger som er spesielle for denne regionen. Dette er et av Europas beste områder for vandreturer, klatring, paragliding, hesteridning, rafting, mountainbiking, hulevandring og fugletitting. Vi tar beinstrekk i Gudauri, Georgias beste skiområde i 2200 meters høyde. Vi er nå over tregrensen og Kaukasfjellene rager som en vegg foran oss, med snøkledde topper. Kaukasus kan smykke seg med Europas høyeste fjell, Elbrus på 5642 m.o.h. og fjellkjeden danner grensen mellom Europa og Asia.

Neste fotostopp er inne i Jvari-passet. Har du sett et forsteinet oransje vannfall? Det får du oppleve her, vannfallet kommer fra fjell som er fulle av jern og andre mineraler. Kazbegidalen og det lille tettstedet Stepantsminda ønsker oss velkommen utpå ettermiddagen. Overrasket og henrykt? Det tror vi du blir når vi ankommer Rooms Hotel – et rustikt designerhotell i Kaukasus-fjellheimen. Et hotell som har stue med deilige stoler, bibliotek, bar og spisesal i samme område og med en stor terrasse for å nyte den storslåtte utsikten. Her er også et stort innendørs svømmebasseng i underetasjen. Til middag i dag og i morgen byr hotellet på et variert og rikholdig buffetbord med mange små og store lekre retter.

Dag 5: Vandretur for de som vil!

/globalassets/asia/georgia/georgia-programbilder/kazbegi-gergeti_kirke.jpg

Bli med oss på en 3 times vandretur i flott natur opp til denne lille kirken som ligger 2170 m.o.h. Kirken ble bygget på 1400-tallet, isolert på en grønnkledd fjelltopp. Belønningen er panoramautsikt og en litt sliten, men tilfreds kropp. Tilbaketuren, hvor det kun går nedover, blir ekte nytelse. Du som ønsker å bli kjørt opp til toppen med jeep på en barsk veitrasé, får mulighet til det (reiseleder organiserer dette).

Senere kjører vi til grensen mellom Georgia og Russland og på hjemveien får du mulighet til å besøke et kunststudio og se en lokal «Teka» (mester) demonstrere noen spesialiteter. Her serveres te og hjemmelaget syltetøy. Området rundt hotellet byr også på flotte vandrestier for den som ønsker en naturopplevelse uten anstrengelser, kanskje som en ettermiddagstur. En spasertur i den lille landsbyen vi bor i, anbefales også. Vi opplever at tiden har stått stille her i mange, mange år.

Dag 6: Vi vender tilbake til Tbilisi, spennende stopp underveis

/globalassets/asia/georgia/georgia-programbilder/svetitskhoveli-cathedral-mtskheta-georgia_550x355.jpg

Vi sier farvel til vårt høyfjellsparadis og setter kursen mot hovedstaden, en distanse på kun 15 mil. Vi tar en beinstrekk midtveis ved Ananuri-fortet, som har vært slott og sete for et føydalt dynasti som styrte på 1300-tallet. Senere stopper vi ved Mtskheta, den tidligere hovedstaden i Georgia. Den berømte Svetitskhoveli-katedralen er her, kanskje du vil inn og kikke litt? Vi kan også røpe at det finnes masse spennende suvenirboder som byr på gode hjemmelagde produkter. Lunsj på egenhånd før vi kjører den siste biten til Tbilisi og sjekker inn på vårt hotell sentralt i gamlebyen. Tbilisi har mange gode og hyggelig restauranter å by på. Reiseleder peker gjerne ut noen godbiter for deg slik at du finner en som passer ditt behov i kveld.

Dag 7: Stalins fødeby og oldtidsbyen Uplistsikhe (ekstra utflukt)

/globalassets/asia/georgia/georgia-programbilder/gori_uplistsikhe.jpg

Du som ønsker å se Stalins fødeby og oppleve hvordan menneskene levde i grotter, kan bli med på utflukt i dag. I Gori besøker vi det lille huset hvor Stalin ble født. Der er nå bygd et tilstøtende museum som gir oss et «levende» inntrykk av personen som var russisk statsoverhode i flere år. Turen fortsetter til oldtidsbyen Uplistsikhe, som er hugget ut av et stort fjell. Fra år 1500 f. Kr. var denne byen et førkristent religiøst sentrum hvor solguden ble dyrket av 20.000 mennesker. Vi får en helt spesiell vandring i ruinene her og fornemmer hvordan livet artet seg for 2500 år siden. Etter en god lunsj kjører vi tilbake til Tbilisi.

De foregående dagene har bydd på mange nye opplevelser og inntrykk. Kanskje du heller vil bli igjen i Tbilisi idag? Har du vært i den underjordiske basaren i gamlebyen? Her tilbyr de gull, sølv, edelstener og håndlagde smykker, kunstgjenstander og andre spennende varer produsert i Georgia. Rustaveli Avenue, som er byens elegante hovedgate, bør også besøkes. Eksklusive butikker med merkevarer, men også forretninger med lokalt preg. Blomstermarkedet er et «must» for deg som liker å få inspirasjon til buketter og oppsatser, eller som bare vil nyte dufter og farger. Hva som befinner seg i en av byens store parker, er også uten sidestykke. Vi kaller det loppemarked, men kuppene du kan gjøre her, er langt mer enn lopper. Krystall, serviser, pyntegjenstander, militæreffekter – alle de tingene vi forbinder med storhetstiden i Øst-Europa – dette er virkelig et utendørsmuseum. Parken er også fargesprakende av en annen grunn – her er Mekka for deg som liker malerier og bilder. Enten du liker klassisk, abstrakt, morsom eller moderne kunst – her finner du det, til utrolige priser! Og sammenrullede bilder er lette å ta med seg hjem. Kveldens middag blir ekstra spesiell med lokal georgiansk underholdning.

Dag 8: Avreise fra et vakkert og historisk vinland

/globalassets/asia/georgia/georgia-programbilder/eplemarked.jpg

Vårt nettverk i landet og vår reiseleder har de siste dagene forsøkt å gi deg et åpent og ærlig bilde av et spennende land. Georgia har en unik historie. Vi håper de mange inntrykkene du tar med hjem vil gi deg glede i årene som kommer.

 

Turinformasjon

Turpris kr 16 900,- pr person


Turprisen inkluderer:

Fly Stavanger – Tbilisi t/r 
Flyavgifter kr 2 527,- (med forb. om endringer)
1 stk innsjekket bagasje
5 netter i dbl.rom på Hotel Moxy Tbilisi
2 netter i dbl.rom på Rooms Hotel
7 frokoster
2 lunsjer
5 middager
1 glass vin til inkluderte måltider
Utflukter som beskrevet i programmet 
Tips
Skandinavisktalende reiseleder fra Unik Travel


Tillegg:
Enkeltrom kr 3 400,-
Kvareli for lunsj og vinsmaking kr 790,- pr. pers
Gori og Uplistsikhe inkl lunsj og vin kr 750,- pr. pers

(Påmelding til frivillige utflukter skjer samtidig som påmelding til turen.)

Vi tar forbehold om endring av turpris i forhold til valutakursen, endringer i flyavgifter, hotell, turprogram og eventuelle trykkfeil.

26.9°