Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny Gå til bunnmeny

Nyttige opplysninger

Ecuador og Galapagos

Betalingskort: Kredittkort kan brukes i de større byene, også for å ta ut penger i minibanker. Utenfor større byer kan det imidlertid være vanskelig å finne banker eller hotell som aksepterer kredittkort. Kredittkortsvindel er et betydelig problem i Ecuador. Vis aktsomhet ved uttak i minibanker og ikke slipp kortet av syne ved betaling i restauranter og barer. Det anbefales å ta ut penger i bankens åpningstid, også ved bruk av minibank.

Visa, Mastercard, American Express er de vanligste og blir akseptert i butikker, restauranter og hoteller. En taxitur kan derimot ikke betales med kort.
Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Drikkevann: Kranvann bør ikke drikkes, vann på flaske kan kjøpes overalt. Med unntak av Bogota hvor kranvann kan drikkes. Agua con gas (med kullsyre) og agua sin gas (uten kullsyre).

Driks/tips: De alle fleste restauranter spør om du ønsker å inkludere tips. Hvis du aksepterer, blir dette lagt til i regningen. Dersom tips ikke blir nevnt eller er inkludert, er det hyggelig å legge igjen litt (10-15 %). Etter endt opphold på hotellet anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet. Det er imidlertid ikke vanlig å gi tips til sjåføren og lokale guider etter endt tur eller frivillig utflukt.

Drosje: Det tryggeste er å bestille taxi i hotellresepsjonen. I hele landet advares det mot pirattaxi, bruk bare registrerte drosjer. (Gule hvis det er offentlige, hvite hvis det er privat taxi). Uber er også et trygt og godt alternativ. Si nei hvis sjåføren vil plukke opp flere passasjerer.

Elektrisitet: Ecuador har US-amerikansk system, med 110- 120 Volt og støpsler med 2 flate ben. Ta med adapter som kan kjøpes i elektrobutikker i Norge.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Flyreisen til Ecuador tar ca 11 timer. Behagelige klær og sko, mye drikke (ikke alkohol) og en spasertur av og til anbefales. Mht flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen i plastposen.

Klima og klær: I Quito og Cotopaxi er det «kaldt», dvs mellom 10 og 20 grader. Ta med vårjakke. I Baños og Amazonas er det subtropisk klima, med temperaturer rundt 25, og høy luftfuktighet. Ta med lette bomullsklær og behagelige sko, en varm genser og regnjakke/ paraply. I Galapagos er det tropisk klima. Veldig varmt og høy luftfuktighet. Det anbefales å ha med solkrem, hatt og myggmiddel. Ta med nok skift og klær som tørker rask, og gjerne et ekstra par sko for vandreutflukter. Det er lurt å ha med en plastpose med lynlås for beskyttelse av kamera.

Kriminalitet: Som turist er man alltid spesielt utsatt for lommetyver, og det bør utvises forsiktighet, spesielt hvis man ferdes på egenhånd. Vær oppmerksom hvor du oppbevarer lommebok, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommebøker, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme. Bruk safen på hotellrommet og vær spesielt varsom når du tar ut penger fra minibank (ATM).

Pass og visum: Passet må være gyldig i minst 6 måneder utover reisen og ha tilstrekkelig med tomme sider for stempel. Nordmenn trenger ikke visum for Ecuador. Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis. Ha kun passkopi med deg på utflukter. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk.
OBS! Ingen flasker kjøpt utenom Europa kan tas med som håndbagasje, selv ikke i forseglet pose. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon og internett: Fastnett er utbygd stort sett over hele landet. Mobilnett er godt utbygd i byer og tettbygde strøk. Enkelte hotellet tilbyr fri internett (WI-FI), på andre er det mulig mot betaling. Husk å slå av roaming for å unngå unødvendig høye kostnader. Landskode for å ringe til Ecuador er +593. I tillegg har noen provinser egne koder.

Tidsforskjell: Ecuador er 6 timer etter norsk vinter tid. Du stiller klokken 6 timer tilbake når du ankommer Ecuador fra Norge. Sju timer etter sommertid.

Vaksiner og helse: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Ecuador, men gir følgende anbefalinger: Hvis det er over ti år siden du har tatt difteri/stivkrampe/kikhoste og poliovaksine bør du ha en oppdatering av disse. Du bør også la deg vaksinere mot hepatitt A/gulsott. Påfylling av denne etter ett til to år vil gjøre at vaksinen holder livet ut. Videre anbefales vaksine mot gulfeber. Ta gjerne kontakt med din lokale helsestasjon for veiledning. Nødvendige medisiner må oppbevares i håndbagasje, eventuelt med kopi av legens resept. Husk å gi tidlig beskjed om eventuelle allergier eller diettbehov. Det er ikke nødvendig med malariaprofylakse, men viktig å ha med myggmiddel. Tilreisende kan få noe magebesvær grunnet den uvante bakteriefloraen. Dersom man skal opp i høyden i fjellene, bør man forberede seg på dette.

Valuta: I Ecuador bruker de amerikanske dollar (USD). 1 dollar er ca. 8,5 norske kroner. Den vanligste betalingsformen er kontant. Du kan ikke regne med å kunne veksle norske sedler på hotellene.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/NOK_USD.html#USD