Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny Gå til bunnmeny
Bilde i bildekarusell

Bilde i bildekarusell

Bilde i bildekarusell

Bilde i bildekarusell

Bilde i bildekarusell

Nyttige opplysninger

Nederland

Betalingskort: Bruk av betalingskort/kredittkort er svært utbredt. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller og butikker over hele landet.
Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Drikkevann: Vann fra kranen kan drikkes, men vann på flaske anbefales.

Driks/tips: Som i de fleste andre europeiske byer, er det vanlig å tipse litt når man er fornøyd med servicen. Etter endt opphold på hotellet anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet. Det er også vanlig å gi til sjåførene/guidene etter endt utflukt.

Drosje: Det finnes egne holdeplasser for drosjer. Kan også bestilles via TCA taxicentrale (tlf + 31 677 7777). Forholdsvis dyrt, så tips er ikke nødvendig.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt, og kontaktene er de samme som i Norge.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Drikk godt med vann, løs opp tettsittende plagg og sko, unngå alkoholinntak og sørg for å røre på kroppen noen ganger. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Forretninger: Åpningstider varierer enormt. I sentrum er alt mellom 07.00 – 22.00 vanlig - hele uken, også søndager. Mandag - lørdag er det i uansett åpent til 17.00.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Det anbefales også å skaffe seg et helsetrygdekort gjeldende for EØS-land, via ditt Trygdekontor. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver, særlig på områder med mye folk som i undergrunnen og i køer. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri. I Nederland er det et krav at man alltid skal kunne identifisere seg. Pass er eneste internasjonalt godkjente ID-dokument for nordmenn og bør derfor alltid medbringes.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet, men dette kan være dyrt. Du må først slå et siffer for å få linje ut av rommet. Dette er vanligvis 0, men kan også være et annet siffer. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Sjekk dekning for mobiltelefon med ditt telefonselskap og evt. mulighet for bruk av kontantkort.

Trafikken: Vær oppmerksom på syklister og trikker når du spaserer i gatene. Se til begge sider når du krysser trikkeskinnene og hold deg unna sykkelstiene. Fotgjengerfelt uten lys markerer kun at dette er et egnet sted å krysse, biltrafikken har ikke stopp for deg her.

Valuta: Det er EURO som brukes i Nederland. Visum: Nederland er medlem i Schengen-samarbeidet og nordmenn trenger derfor ikke visum.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_NOK.html

Royal Norwegian Embassy: Lange Vijverberg 11, NL-2513 AC The Hague Tlf +31 70 311 7611