Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny Gå til bunnmeny

Kroatia - Vodice og Makarska!

– en perle ved Adriaterhavet

16. - 26. september 2017

Kroatia har blitt et svært populært ferieland. Fantastisk natur, behagelig klima, god mat og vin og spennende historie er noen av grunnene. Du har kanskje besøkt Istria i nord eller den sørlige landsdelen rundt Dubrovnik. Nå har også de sentrale områdene ved Den dalmatiske kysten, med sine flotte nasjonalparker og vakre skjærgård, blitt lettere tilgjengelig med flere rutefly fra Norge til Split. I Kroatia venter vakker og variert natur, god mat og drikke og en rik kultur. Du kan nyte dagene i ditt eget tempo eller bli med på varierte utflukter med utgangspunkt fra de to byene vi bor i underveis, Vodice og Makarska. Gled deg til å oppleve gjestfriheten i dette fascinerende landet ved Adriaterhavet!

Program

Dag 1: Bergen – Split – Vodice

Om morgenen går vi om bord i flyet som tar oss via Oslo til Split i Kroatia. Her venter bussen som bringer oss til hotellet vårt i Vodice, en by som ligger en times kjøring nord for Split, ved Den dalmatiske kysten. Vodice, med sine rundt 10 000 innbyggere, byr på et rikt utvalg av restauranter og butikker i den koselige gamle bykjernen, og den er omgitt av vakker natur med flotte strender. Byen er et utmerket utgangspunkt for våre utflukter i det nordlige Dalmatia. Hotellet vårt har gode rom med balkong, et stort og flott bassengområde og ligger nær strandpromenaden og gamlebyen. Her skal vi bo fem netter.

Dag 2: Utflukt til Zadar og Nin – historie, salt og vinsmaking

Dagens utflukt bringer oss nordover mot Zadar, en av de eldste byene i hele Kroatia. Veien dit byr på utsikt mot noen av øyene i den spesielle «skjærgården» Kornatene. Her finner man flere hundre øyer og skjær som danner en av landets marine nasjonalparker. I Zadar blir det omvisning og lunsj. Guiden vår vil nok fortelle om alle de tallrike erobrerne som etter tur kom og satte sitt preg på Zadar, som på mange andre av byene langs Adriaterhavskysten. I tillegg til alle de historiske severdighetene, byr Zadar på to helt spesielle attraksjoner. «Sea Organ» er et vannorgel ved sjøpromenaden der bølger og vind danner harmoniske lyder, og i tillegg glasskunstverket «Hilsen til Sola», som har et unikt lysspill, spesielt om kvelden. Ikke langt fra Zadar finner vi en annen severdighet, Solana Nin, der det utvinnes organisk havsalt i de grunne lagunene. Det regnes blant det sunneste saltet og brukes både til mat og helseprodukter. Produksjonen skjer for hånd, og resultatet kan vi kikke på i butikken like ved. Skulle synet av salt gjør oss litt tørste, så vil neste stopp være ekstra velkomment: besøk på en vingård med røtter helt tilbake til 1066! «Kraljevski Vinogradi» var et kongelig klostergods der en driftig nonne startet vinproduksjon. Mens vi smaker på gårdens viner, kan vi nyte et fantastisk panorama med utsikt over vingårdene, Zadar og havet med alle øyene.

Dag 3: Dagen er din!

I dag kan du gå på oppdagelsesferd i ditt eget tempo. Strandpromenaden og byens gater inviterer til spasertur. Prøv også hotellets basseng eller slå deg ned på en fortausrestaurant og nyt livet.

Dag 4: Krka Nasjonalpark (frivillig utflukt)

De som vil kan i dag bli med på utflukt innover i landet. En halvtimes kjøring fra Vodice ligger en av Kroatias vakreste nasjonalparker. Langs elva Krka finner man fossefall, stryk og innsjøer. Det mest imponerende synet får vi ved Skradinski Buk. Det er den spesielle fjellgrunnen som danner tersklene, og elva kaster seg utover fjellterrassene i tallrike fossefall og kaskader rundt små øyer og innsjøer. Parken er godt tilrettelagt for spaserende med stier og broer, og vi kan selv bestemme lengden av vår gåtur. Vannet ga tidligere inntekt og levebrød til flere landsbyer. I dag er noen av de historiske vannmøllene restaurert og satt i drift igjen. Her kan vi se hvordan korn blir malt, tøy vevet og vasket. Flere tradisjonsrike håndverk demonstreres. Men det meste av parken er bevart som et urørt økosystem med rik flora og fauna. Lunsj spiser vi i fellesskap i dag. Turen til parken skjer med buss, mens det etter besøket i parken blir en halvtimes båttur på elva til Skradin, der den munner ut i havet. Her i denne eldgamle lille byen må vi ta en liten spasertur i de trange smugene før vi drar tilbake til hotellet.

Dag 5: Dagen til fri disposisjon

Dette er vår siste dag i Vodice og vi har blitt godt kjent i byen. Noen steder du gjerne vil se før vi flytter oss sydover i morgen? En siste titt i butikkene, suvenirer du allikevel vil få med deg?

Dag 6: Fra Vodice sørover til Makarska med stop i Trogir

Da sier vi farvel til Vodice og gjør oss klare til nye opplevelser i Makarska, rundt 150 km lenger sør. Turen tar rundt to timer, men underveis venter enda en flott by, Trogir! Gamlebyen i Trogir ligger på en liten øy, klemt mellom fastlandet og en større øy, čiovo, med broer over til begge sider. Hele gamlebyen står på UNESCOs verdensarvliste, som en by med enestående historisk kontinuitet. Ikke rart at Trogir har blitt brukt som kulisse i flere filmer! Gatene er smale smug, nesten hele byen er forbeholdt gående, og bymuren omslutter også en festning og en katedral. Det tar bare 20 minutter å gå rundt hele byen langs strandpromenaden! Her skal vi også spise lunsj før vi fortsetter til Makarska og hotellet vårt. Makarska ligger midt i kystregionen som er kjent som «Makarska Riviera», med hundrevis av øyer og foran kulissen dannet av Biakovofjellene som rager 1700 meter over byen og kysten. Her kan vi glede oss over enda et utmerket hotell med basseng og egen strand, en trivelig by med sine plasser og smale gater fulle av historie og liv! Vi skal bo her de siste 4 nettene.

Dag 7: Båttur på Cetina-elven og folklorelunsj (frivillig utflukt)

Hotellet er vel verd å utforske med sitt flotte bassenganlegg og egne strand rett utenfor, og byen venter på å bli oppdaget! Har du lyst på andre opplevelser, så kan vi by på en spennende utflukt til Cetina-elven. I Kroatia forbindes elva mest med rafting i ville stryk, men det gjelder bare i elvas øvre løp. Her har elva gravet en dyp canyon, og adrenalinhungrige turister kaster seg ut i strykene med flåter eller kajakk. Den nedre delen av elva er stille og rolig, og det er her vi drar med båt fra munningen ved Omis og seks kilometer oppover til Radmanove Mlinice og en artig restaurant. Her venter en velkomstdrink og en god lunsj akkompagnert av muntre musikanter. Hovedretten er en kroatisk spesialitet der kjøtt eller fisk blir stekt «under the bell», en glovarm jernklokke. En slik bondelunsj tar nok litt tid, og hvem vet, kanskje er det noen som vil ta en svingom også før vi drar tilbake til Makarska og hotellet.

Dag 8: Brač (frivillig utflukt)

Enda en mulighet for å bli med på spennende opplevelser! Hvar og Brač (uttales omtrent som bratsj) er blant de største øyene utenfor Kroatias kyst, og i dag går turen til Brač. Det blir båttur fra Makarska, og turen inkluderer også en pikniklunsj med mat fra havet. Øya er dekt med skog helt opp til fjelltoppen som rager 780 meter over havet – eik, furu og pinjer. Flere små landsbyer ligger langs kysten som byr på gode badestrender, spesielt ved «Det gylne horn», som er en flat landtunge med populære strender. Brač er kjent for sin vakre hvite kalkstein, og allerede romerne hentet seg stein her for sine villaer og palasser. I dag lever øyfolket mest av turisme, vin og oliven.

Dag 9: Nyt dagen på egenhånd

Bruk denne dagen akkurat som du vil!

Dag 10: Fri eller tur til Split (frivillig utflukt)

Mange vil nok foretrekke å tilbringe denne siste dagen i ro – slappe av ved hotellet eller på stranda eller bruke tiden på siste innkjøp. Har du lyst til å se mer, tilbyr vi en utflukt til Split, den nest største byen i landet og den viktigste byen midt på den dalmatiske kyst. Her er mye artig både for den historieinteresserte og den shoppingglade. En spasertur med lokalguide og lunsj er inkludert i denne utflukten. Og så er siste kvelden kommet med avskjedsmiddagen på hotellet!

Dag 11: Hjemreise

Det blir buss til flyplassen tidlig formiddag. Så gjenstår siste etappe av turen vår via Oslo til Bergen. Vi ankommer ut på ettermiddagen med minner om flotte opplevelser i et gjestfritt og vakkert land.

Prisinformasjon

Turpris kr 14 900,- pr. pers.

Turprisen inkluderer:
Fly Bergen – Split t/r
Flyavgifter (kr 826,- m/forbehold om endringer)
Buss flyplass – hotell t/r
10 netter i dbl. rom på hotell (Hotel Olympia Vodice 4* og Hotel Park 4*, Makarska)  
10 frokoster
2 lunsjer
10 middager
Utflukt dag 2 og 6
Tips
Reiseleder fra Unik Travel

Tillegg:
Enkeltrom kr 2690,-
Drikke til måltider
Frivillige utflukter:
Krka inkl. lunsj kr 750,- pr. pers.
Cetina-elven inkl. lunsj og vin kr 850,- pr. pers.
Brac inkl. lunsj og vin kr 395,- pr. pers.
Split inkl. lunsj og vin kr 560,- pr. pers. Påmelding til frivillige utflukter skjer ved påmelding, fakturering i etterkant. Vi tar forbehold om tilstrekkelig antall påmeldte til de frivillige utfluktene.

Vi tar forbehold om endring av turpris i forhold til valutakursen, endringer i flyavgifter, turprogram og eventuelle trykkfeil.

HRK 100 HRK = 126,52 NOK
23.2°