Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny Gå til bunnmeny

Albania

Sør-Europas uoppdagede skattkammer med langstrakte strender og historiske byer

12. - 25. september 2018

Synes du den norske sommeren blir litt kort? Sier du ja takk til en kombinasjon av spennende opplevelser på eksotiske reisemål og god tid til å slappe av? I så fall kan denne turen være midt i blinken for deg! Vår rundreise starter med noen storbyopplevelser i Albanias hovedstad Tirana, før vi kjører sørover til kystbyen Saranda, kjent for Sol, Sommer, Strand og Sjømat. Underveis krydres turen med noen kulturelle opplevelser og avslutningsvis besøker vi oltidsbyen Berat før vi er tilbake i Tirana. En reise til Albania, som har ligget som et uoppdaget skattkammer så altfor lenge, anbefales på det varmeste. Kontrastene mellom moderne storbyer, rustikke landsbyer og Adriaterhavets deilige strender er store, men felles for alle stedene vi besøker er den overraskende gode maten, naturskjønnheten, stoltheten for tradisjoner og et gjestfritt folk. Det er med andre ord duket for en helt spesiell reise til Europas skjulte skattkammer!

Program

Dag 1: Bergen, Norge – Tirana, Albania

Velkommen til Tirana, hovedstaden i Albania! Byens dramatiske historie og store omskiftninger er til å ta og føle på. Fotavtrykkene spenner fra mektige ottomanske byggverk og italiensk renessanse til kommunistisk betong. Tirana er i dag en levende og utrolig fargerik by som har opplevd en eventyrlig vekst siden kommunismens fall. Bulevarder, smale smug, kaffebarer og spennende forretninger bugner av et yrende folkeliv. For oss nordboere er det i tillegg billig å handle her, så det er bare å spenne på seg shoppingbeltet!

Kveldens middag er en symfoni av smak, duft og farge. Litt utenfor Tirana, i landlige omgivelser, ønsker en av Albanias høyest anerkjente sjefskokker oss velkommen til vinsmaking og et gourmetmåltid du sent vil glemme.

Dag 2: Tirana – Gjirokastër - Saranda

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/tirana2.jpg

På vår vei sørover, besøker vi “byen med de tusen trapper” - en av UNESCOs fredede byer og også fødebyen til to svært kjente albanere, nemlig den tidligere kommunistiske statslederen Enver Hoxha og forfatteren Ismail Kadaré. Gjirokastër er et av de få stedene i verden hvor du fortsatt kan oppleve det osmanske rikets arkitektur. Særlig den store borgen blir spennende å besøke. Her er det ikke bare store militære kanoner fra andre verdenskrig, men en tanks og et gammelt amerikansk spionfly. Ikke akkurat det du forventer å finne på en borg fra middelalderen.

Når vi vandrer rundt i disse historiske omgivelsene, kan det være vanskelig å tenke seg hvordan folk levde før, men etter et besøk i Skenduli House fra 1700-tallet, vil du lettere kunne se for deg hvordan de hadde det bak sine fire vegger. Til lunsj kan du velge hvor du vil spise, det er flere gode restauranter ved bazaren som tilbyr tradisjonelle albanske retter til svært gunstige priser.

Dagens mål er Albanias fine kystby Saranda. Her ser man rett over til Korfu i Hellas. Krystallklart vann, en deilig og ny hotellresort med privat strand, svømmebasseng, gåavstand til mini-market og kun 2-3 km inn til gamlebyen. Det blir lett å finne rytmen her!

Dag 3-12: Late dager og frivillige utflukter

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/durres2.jpg

Et godt klima, hyggelige medreisende og et velsmakende kjøkken er noe norske ganer liker. Den ene dagen glir over i den andre, og pulsen senker seg. Hotellets fasiliteter frister med solsenger og deilige badetemperaturer. Kanskje du finner roen under en parasoll i selskap med en god bok? For de som vil krydre reisen og se litt mer av landet eller bli med til Korfu, vil det bli arrangert noen frivillige utflukter.

FRIVILLIGE UTFLUKTER

Det blå øyet er et vakkert naturfenomen. Sterke strømmer med iskaldt vann fra 18 kilder smelter sammen i en slags jettegryte. Her vil du se hver eneste nyanse av blått og grønt i skjønn forening. Et bad her, så blir du kanskje kåret til gruppens tøffeste!

Romerbyen Butrint står også på UNESCOS verdensarvsliste og er den største severdigheten i sør-Albania. Hvis denne arkeologiske utgravningsplassen kunne snakke, så ville den fortelle om når keiser Augustus og hans kone Livia vandret omkring på disse marmordekte stiene eller om de romerske badene som ikke var bare for å bade, men også for sosialisering og andre aktiviteter.

Korfu sees fra solsengen din, og du kan velge å besøke denne greske øya som ligger midt i smørøyet, når som helst. Sånn har det ikke vært for den vanlige albaner tidligere, og det må ha vært underlig å se til “friheten” som var helt uoppnåelig. En liten “fun facts” her er at nettopp nærheten til kommunistiske Albania har bevart østkysten av Korfu og skånet den for utbygging og masseturisme. Båttur til Korfu en av dagene er en av de utfluktene som tilbys i løpet av oppholdet.

Dag 13 – Berat

Berat. Albania

I dag forlater vi kysten og vårt gode hotell i Saranda. Midt i landet finner vi vårt neste stopp, oldtidsbyen Berat, med kallenavn «byen med de 1000 vinduer». Her klamrer husene seg fast både til hverandre og til åsen de er bygget opp etter. Ispedd grønne og blomstrende vekster er dette et av landets beste Instagram-vennlige motiver.

I Berat er innbyggerne opptatt av å bevare sin tradisjonsrike særegenhet. Det gjelder håndverk som treskjæring og metallog steinarbeider, men det er kanskje mest synlig i arkitekturen. Det er lett å føle at man vandrer rundt i et museum når man går gjennom gatene her. Vi tar turen opp til Berats 2500 år gamle slott som troner over byen. I løpet av disse ukene har vi fått smake mange lokale retter og spesialiteter. I Berat blir det felles lunsj og middag, og med et hyggelig reisefølge og nye minner som har blitt til, går nok praten løst idag.

Dag 14: Berat - Tirana - Bergen

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/tirana2.jpg

Det er på tide å vende tilbake til hverdagen, men vi tror at Albania har etterlatt varige inntrykk. Og kanskje inspireres du til en snarlig retur, hva vet vi? Vi er i alle fall sikre på at du har fått Albania litt under huden og kanskje hatt en og annen aha-opplevelse underveis. Fra Tirana flyr vi hjem til Norge. Litt rikere på inntrykk og opplevelser.

Prisinformasjon

Turpris kr 15 950,- pr. pers.

Turprisen inkluderer:

Fly Bergen - Tirana t/r 
Flyavgifter (kr 2124,- m/forb. om endringer)

Buss ifølge program
13 netter i dbl.rom på gode hotell
13 frokoster
1 lunsj
13 middager

Tillegg:
Enkeltrom kr 2850,-
Det blå øyet, kr 295,-
Korfu, kr 895,-
Butrint, kr 495,-

Vi tar forbehold om endring av turpris i forhold til
valutakursen, endringer i flyavgifter, turprogram og
eventuelle trykkfeil.

Påmeldingsfrist: 20. mars 2018

30.1°