Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny Gå til bunnmeny
Bilde i bildekarusell

Usbekistan, kasakhstan og Kirgisistan

Bilde i bildekarusell

Usbekistan, kasakhstan og Kirgisistan

Bilde i bildekarusell

Usbekistan, kasakhstan og Kirgisistan

Bilde i bildekarusell

Usbekistan, kasakhstan og Kirgisistan

Bilde i bildekarusell

Usbekistan, kasakhstan og Kirgisistan

På Silkeveien i Sentral-Asia

- en eventyrreise fra Samarkands blå kupler til nomadenes jurter i Kirgisistan

10. – 23. september 2020

Av alle reisemål som kan nås med rutefly fra Europa, må Usbekistan være noe av det mest eksotiske. Hvem har ikke drømt om å oppleve sagnomsuste byer som Bukhara, Tasjkent og Samarkand? Navnene alene vekker assosiasjoner - Silkeveien, krydderduftende markeder, kamelkaravaner i ørkenen, fargerike folkeslag i fremmede byer og moskeer med turkisblå kupler!

Det blir ikke mindre eksotisk når vi så entrer nabolandene Kasakhstan og Kirgisistan der en tur inn i høyfjellet står på menyen, samt overnatting i jurte og besøk hjemme hos kirgisiske familier. Silkeveien, en av historiens viktigste handelsruter, bandt sammen de to store antikke sivilisasjonene - Europa og Det fjerne Østen. Nå har du muligheten til å bli med på en eventyrlig reise til eldgamle byer, krystallklare fjellvann og irrgrønne høyfjell dekket med edelweiss der nomadene lever i Asias fjerneste strøk. Er du klar for ditt livs reise?

Program

DAG 1: AVREISE FRA NORGE

Vi flyr fra Bergen til Oslo om formiddagen og fortsetter derfra via Istanbul til Tashkent. Hoveddelen av flyreisen vil være med Turkish Airlines, som er kjent for komfort og god servering ombord.

DAG 2: ANKOMST I TASJKENT

/globalassets/asia/usbekistan/usbekistan-programbilder/te_tashkent_550x355.jpg

Khush Kelibsizlar - Velkommen til Usbekistan! Vi lander i Tasjkent like over midnatt og sjekker inn på hotell. Ved lunsjtid er vi klare for en liten rundtur i Usbekistans hovedstad! Tasjkent ligger ved foten av Tianshanfjellene, i en dal der mennesker har fartet i årtusener. I dag har byen mer enn to millioner innbyggere og er stolt over moderne fasiliteter som metroen, byens undergrunnsbane. Parkanlegg, store plasser og fontener, preger bybildet. Hovedstadens severdigheter er rene praktbygg – Parlamentet, museer og Nasjonalteatret. Byens ”Broadway” er en populær promenade med markedsboder under skyggefulle trær. En kanal danner ”grensen” mellom den russiske byen fra Sovjettiden og den opprinnelige usbekiske gamle-byen. Utpå ettermiddagen kjører vi til byens jernbanestasjon. En tur med ekspresstog bringer oss i løpet av kvelden til Bukhara – hjertet av den gamle Silkeveien.

DAG 3: BUKHARA

/globalassets/asia/usbekistan/usbekistan-programbilder/bukhara-kunsthaandverk_550x355.jpg

Bukhara! Byens navn er hos oss mest kjent for de vakre mørkerøde teppene med samme navn. Her føler man seg hensatt til 1001 natt og tiden da karavanene kom inn i byen lastet med dyrebare varer fra fjerne strøk og handelsmennene tok inn på karavanseraiene. Bukhara har i uminnelige tider vært et viktig sentrum for handel, vitenskap og kultur. Gamlebyen er bevart med mange bygninger fra 1600-tallet. Basarer og verksteder ligger på nøyaktig samme sted som for flere hundre år siden, og menneskene og klesdrakten har heller ikke forandret seg så mye. Blant Bukharas severdigheter er byens eldste bygg, Ismail Samanis mausoleum i uglasert murstein, Poikalon som er en storslått samling av bygninger kledd med vakre turkise og blå fliser – koranskoler, moskeer og en eldgammel minaret. I tillegg ser man de vakre bygningene som omgir Lyabi Hauz vannbassenget. I karavanseraiet Nadir Divan Beg skal vi få oppleve en middag med usbekisk folklore.

DAG 4: BUKHARA – I SENTRUM FOR ”THE GREAT GAME”

/globalassets/asia/usbekistan/usbekistan-programbilder/ark-198805_1920.jpg

Etter frokost besøker vi Arkfestningen som med sine massive høye murer, dominerer mye av byen. Murene omfatter egentlig en hel by, og festningen var i sin tid nærmest umulig å erobre. Her var tidligere også et beryktet fengsel som spilte en rolle på midten av 1800-tallet da England og Russland spilte ”The Great Game” der målet var å få herredømmet over Asia. Etter mektige historiske inntrykk, får vi litt tid på egenhånd til å utforske basaren og smugene som frister med mange artige butikker, noen med lange tradisjoner. Her er smeden som selger vakre sakser og kniver i ypperlig stål, krydderhandleren, teppeselgeren og silkeveveren. Ikke vanskelig å finne morsomme suvenirer og gaver! Vi sier farvel til Bukhara og setter oss på toget der vi opplever en smakebit av det nye og moderne Usbekistan: Det nye hurtigtoget bruker ca 2 timer på den 300 km lange strekningen til Samarkand.

DAG 5: SAMARKAND OG BESØK I ET PRIVAT HJEM

/globalassets/asia/usbekistan/usbekistan-store-bilder/samarkind.jpg

Gjennom hele middelalderen ble Samarkand regnet som en av verdens vakreste byer. Den var ”juvelen i ørkenen” og målet for utallige erobrere, fra Aleksander den Store til Djengis Khan og hans etterkommer, den grusomme og mektige Timur Lenk (eller Tamerlan). Også dagens besøkende blir imponert over Registanplassen med sine overdådig dekorerte koranskoler. På tre sider omgir de den store åpne plassen og danner et enestående ensemble av islamsk arkitektur som i sin helhet er fredet som UNESCO-verdensarv. Byen har flere storslåtte severdigheter som vi skal besøke – Gur Emir og den store astronomen Ulugbegs observatorium, for å nevne noen. Om ettermiddagen blir det tid på egen hånd. Her har det vært basar i tusenvis av år, og mye er uforandret: driftige håndverkere og bønder som selger sine varer, flott dandert i høye stabler. I sine fargerike kjoler viser mange kvinner frem sitt statussymbol nummer en, nemlig gulltenner! Dagens middag er en spesiell opplevelse. Vi spiser med en familie i deres hjem, et såkalt National House. Overdådige dekorasjoner i litt uvante stiler og farger gjør inntrykk, like mye som det rikholdige middagsbordet.

DAG 6: FRA SAMARKAND TIL KASAKHSTAN

/globalassets/asia/kasakhstan/almaty-ortodoks-katedral_2000px.jpg

Så er det tid for avskjed med Usbekistan. På bussturen tidlig denne morgenen fra Samarkand til Tashkent får vi et inntrykk av det varierte landskapet, og vi fornemmer hvordan livet på landsbygda arter seg. Tilbake i hovedstaden setter vi kurs for flyplassen og ettermiddagsfly over grensen til Kasakhstan. Vi lander i Almaty utpå kvelden og sjekker inn på hotellet vårt i landets tidligere hovedstad. Like etter ankomst får vi servert vårt første måltid på kasakhstansk jord.

DAG 7: SKØYTEREKORDER OG TAUBANE I ALMATY

/globalassets/asia/kasakhstan/almaty_2000px_shutterstock.jpg

Den vakre byen Almaty, tidligere kjent som Alma-Ata, har hatt tradisjon for å være et sentralt handelspunkt i Sentral-Asia lenge før Silkeveien ble etablert. På vår runde i sentrum av Almaty denne morgenen ser vi at byen er preget av brede avenyer med høyreiste trær og storslåtte monumenter fra sovjettiden, fargerike kirker, shoppingstrøk og kafeer. Byen ligger på et platå 800 meter over havet, og fjellkjeder på opptil 5000 moh danner en fantastisk kulisse rundt byen. For nordmenn er Almaty nok best kjent som byen med den legendariske skøytebanen Medeo, der det ble satt en rekke skøyterekorder under sovjettiden. Et luftig svev med taubane fører oss opp til Shymbulak, Kasakhstans kanskje mest kjente vintersportsted i 2 200 meters høyde med god utsikt.

DAG 8: CHARYN CANYON, SENTRAL-ASIAS SVAR PÅ GRAND CANYON

/globalassets/asia/kasakhstan/charyn-canyon-200px-unsplash-redigert.jpg

Vi forlater Almaty denne morgenen og gjøre oss klare for en av turens lengste og flotte kjøreetapper. Etter ca 4 timers kjøring ankommer vi Charyn Canyon Nasjonalpark. De unike og spektakulære fjellformasjonene her er fantastiske fotomotiver, og vi skal bruke et par timer til å vandre blant klippene. Et system med trappetrinn fører oss ned i selve juvet, og vi skjønner nå hvorfor denne nasjonalparken også blir kalt for lillebroren til Gran Canyon i USA. Som fra intet ser landskapet ut til å ha revnet til et 3D-format med store dybder. Vi har med oss matpakke og får servert en kopp te på et lokalt serveringssted før vi fortsetter videre med buss. Vi kjører nå en fjellstrekning som holdes åpen kun i sommerhalvåret. Utpå ettermiddagen passerer vi grenseovergangen til Kirgisistan, og ved solnedgang mykner landskapet opp og blir til grønne sletter. Vi er fremme ved målet vårt for de neste to dagene, gårdsbruket Reina Kench i Tepke.

 

DAG 9: HJEMMEBESØK OG KIRKEPRAKT I KARAKOL

/globalassets/asia/kirgisistan/dsc_0922.jpg

Den familiedrevne gården der vi bor, driver med hester og gårdsturisme. Dette stedet ønsker å gi sine besøkende noe utenom det vanlige. Vi får komme helt innpå gårdens hester, som trenes opp til dressur og sprangridning.  Vi tar en tur til «byen», og besøker Karakol, et tettsted ikke langt unna Tepke. Her finner man en russisk-ortodoks kirke, bygd helt i tre og rikelig utsmykket. Vi får servert en lunsj hjemme hos en Uighur-familie, en velsmakende opplevelse! Så vender vi tilbake til gården vår i Tepke. Har du noen gang prøvd frosketerapi? Nå får du muligheten! En solnedgang på panoramaterrassen over elveleiet der froskene holder til, må oppleves! I kveld nyter vi et ekte kortreist gårdsmåltid i fredelige omgivelser. Nå begynner vi å skjønne hvorfor Kirgisistan også kalles «Sentral-Asias svar på Sveits»: her er det idyllisk landsbystemning og flott utsikt til majestetiske fjellkjeder.

 

DAG 10: FRA DE RØDE KLIPPENE I JETI-OGUZ TIL JURTECAMP I SANDEN

/globalassets/asia/kirgisistan/issyk-kul-2000px-unsplash.jpg

Det gjør nesten litt vondt å måtte forlate et så vakkert sted som Tepke. Men vår ferd går videre, og snart nærmer vi oss bredden av den fascinerende innsjøen Issyk-Kul. Den er den høyestliggende fjellinnsjøen i Sentral-Asia, med blått og krystallklart vann. Mens 118 elver renner inn i sjøen, er det ikke en eneste som renner ut igjen. Omgitt av snøkledde fjelltopper fryser den allikevel aldri igjen. Dagens kjøreetappe går langs den sydlige bredden av innsjøen Issyk-kul, ved foten av den høyeste fjellkjeden i landet, Tian-Shan, «De himmelske fjell». Kirgisistan er dominert av fjell med en gjennomsnittlig høyde over havet på 2750 meter og flere topper over 7000 moh. Vi gjør en avstikker inn i Jeti-Oguz-juvet med mørkerøde klipper og særpregede fjellformasjoner, der vi skal vandre i åsene. På veien tilbake kan det hende vi støter på noen av de halvville hesteflokkene som holder til her i juvet. I natt skal vi bo på en jurtecamp som ligger i nærheten av innsjøen. Her er stolene i restauranten byttet ut med myke, fargerike tepper. Hvert jurtetelt er tradisjonelt bygget, men er likevel utrustet med komfortable detaljer som senger og eget bad. 

DAG 11: JURTEPRODUKSJON OG ANKOMST KOCHKOR

/globalassets/asia/usbekistan/usbekistan-programbilder/fairytale-canyon.jpg

Dagens frokost fordøyer vi i Fairytale Canyon, et fjellområde i magiske rødfarger som har fått navnet sitt fra en rekke bisarre fjellformasjoner skapt av vinden gjennom årenes løp. Noen av disse har med sin naturlige form inspirert til navn som «Den kinesiske mur» eller drager og skilpadder. Så skal vi innom en jurteprodusent og studere det imponerende håndverket som ligger bak et slikt telt. Vi fortsetter i retning mot den kinesiske grensen, og mot kvelden ankommer vi landsbyen Kochkor og hotellet vårt der vi skal bo syd i Kirgisistan de neste 2 nettene.

DAG 12: OPP I HØYDEN TIL NOMADENE VED SON-KUL INNSJØEN (EKSTRA UTFLUKT)

/globalassets/asia/kirgisistan/son-kul-jurte-landskap-2000-px-unsplash.jpg

Tidlig denne morgenen drar vi av gårde med minibusser i retning den kinesiske grensen. Vi krysser ikke inn i Kina, men passerer i stedet et av de høyestliggende kjørbare fjellpassene i Kirgisistan. På en høyde på mer enn 3000 meter, er vi langt over tregrensen. Vi ser endeløse grønne åskammer og fjell åpne seg foran oss idet vi entrer nomadenes verden her oppe i høyden. Fjelluften gir appetitt, og en nomadefamilie har tilberedt et overraskende innholdsrikt måltid. Her får vi oppleve hvor behagelig disse runde teltene i solid ullfilt kan være. Vi sitter på gulvet i en jurte, godt polstret med tykke tepper i fargerike mønstre. Det er spennende å høre om livet til disse familiene og hvordan de blir påvirket av årstidene og det barske klimaet her. En lokal variant av blomsten edelweiss vokser vilt langs åsene sammen med andre alpine arter som vi aldri før har sett. Om du har lyst, kan du prøve å ri på hest eller vandre opp mot en av åsene bak nomadeleiren. Etter denne dagen kan du nikke bekreftende til folk som drømmer om en gang i livet å kunne oppleve de vidstrakte, irrgrønne fjellene i Kirgisistan. Nå har du selv vært der! Mot kvelden er vi tilbake på hotellet i Kochkor. Middagen i kveld blir et typisk kirgisisk måltid, bestående av blant annet hjemmelagede nudler med kjøtt.

DAG 13: FRA KOCHKOR TIL BISJKEK

/globalassets/asia/kirgisistan/dsc_1629.jpg

Vi forlater Kochkor og setter kursen nordover igjen. Underveis besøker vi en ullprodusent, en lokal bedrift med målsetning om å få kvinner i området i arbeid. Vi får prøve oss på fremstillingen av ullfilt, og vi tar oss tid til å utforske fabrikkutsalget, en artig butikk med et vell av typiske håndverksprodukter og tepper. Så ønsker Bisjkek, landets hovedstad, oss velkommen. På vei til hotellet får vi en kort orientering om byen, og det blir litt tid på egenhånd til å utforske markeder og moteforretninger – valget er ditt. Vi samles til middag på en restaurant som er populær blant lokalbefolkningen når man skal feire en spesiell anledning. I vårt tilfelle er det for å markere at eventyret langs Silkeveien er omme for denne gang.

Dag 14: HJEMREISE

/globalassets/asia/usbekistan/usbekistan-store-bilder/mountains-813413_1920.jpg

​Det blir tidlig vekking og transport til flyplassen. Vi bytter fly i Istanbul og lander på Gardermoen utpå dagen etter to uker med uforglemmelige opplevelser. Tilbake i hverdagen vil nok mange huske turen som minnet litt om et eventyr fra 1001 natt, ispedd fascinerende naturopplevelser.

Turinformasjon

Turpris kr 32 990,- pr. pers.


Turprisen inkluderer:

Fly Bergen – Tasjkent – Almaty / Bisjkek – Bergen
Flyavgifter (kr 3 204,- med forb. om endringer)
1 stk innsjekket bagasje på flyreisen
Hurtigtog Tasjkent – Bukhara – Samarkand
Buss i henhold til program
12 netter i delt dobbeltrom (fra jurte til 3* og 4* - hotell)
12 frokoster
9 lunsjer
12 middager
1 vannflaske hver dag
Utflukter i henhold til program
Tips
Lokalguide på alle utflukter
Skandinavisktalende reiseleder fra Unik Travel


Tillegg:
Enkeltrom kr 4 850,- (kun på forespørsel)
Drikke til måltider
Frivillig utflukt til Son-Kul innsjøen inkl transport, lokalguide og lunsj kr 990,- pp

Hoteller:
Asia Tashkent Hotel 3*, Tasjkent
Lyabi Hausz Hotel 3*, Bukhara
Asia Samarkand Hotel 4*, Samarkand
Plaza Hotel 4*, Almaty 
Reina Kench Guesthouse, Tepke
Tamga Yurt Camp, Issyk-Kul
Nomads Lodge Hotel 3*, Kochkor
Plaza Hotel 4*, Bisjkek

Vi tar forbehold om endring av turpris i forhold til valutakursen, endringer i flyavgifter, hotell, turprogram og eventuelle trykkfeil.

NB: Passkopier må sendes oss sammen med påmelding. Vi trenger dette for å bekrefte flybilletter.

24.8°