Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny Gå til bunnmeny

Albania & Makedonia

Sør-Europas uoppdagede skattkammer

11. - 19. september 2018

En reise til disse landene på Balkan, som har ligget som et uoppdaget skattkammer så altfor lenge, anbefales på det varmeste. Kontrastene mellom moderne storbyer, rustikke landsbyer og Adriaterhavets deilige strender er store og overraskelsene vil stå i kø. Albania er en stolt nasjon som har reist seg fra asken etter en periode med undertrykkelse, men det er lite ved dagens Albania som minner om de harde årene. Landet bugner av naturskjønnhet og fargerike opplevelser som garantert vil sjarmere deg. Makedonia ble i likhet med Albania en egen nasjon i 1991. Dette spesielle fjell-landet har mer enn 50 krystallklare innsjøer, og makedonerne tar godt vare på tradisjonene sine som de stolt viser fram.

Albanerne og makedonerne er begge gjestfrie folkeslag, noe du vil oppleve rikelig i løpet av denne turen. Du vil kanskje også bli positivt overrasket over nivået på maten. De kulinariske krumspringene er verd en reise i seg selv. Det er med andre ord duket for en helt spesiell reise til Europas skjulte skattkammer!

Program

Dag 1: Bergen – Tirana, Albania

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/tirana2.jpg

Velkommen til Tirana, hovedstaden i Albania! Byens dramatiske historie og store omskiftninger er til å ta og føle på og fotavtrykkene spenner fra mektige ottomanske byggverk og italiensk renessanse til kommunistisk betong. Tirana er i dag en levende og utrolig fargerik by, og har opplevd en eventyrlig vekst siden kommunismens fall. Bulevarder, smale smug, kaffebarer og spennende forretninger bugner av et yrende folkeliv. For oss nordboere er det i tillegg billig å handle her, så det er å bare å spenne på seg shoppingbeltet!

Kveldens middag er en symfoni av smak, duft og farge. Litt utenfor Tirana, i landlige omgivelser, ønsker en av Albanias høyest anerkjente sjefskokker oss velkommen til vinsmaking og et gourmetmåltid du sent vil glemme.

Dag 2: Opplevelsesrik dag med flere stopp underveis til Makedonia

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/20160930_114915.jpg

Gled deg til å se den sagnomsuste Ohrid-innsjøen på grensen mellom Albania og Makedonia. Ohrid er blant annet en av verdens eldste innsjøer, fem millioner år gammel, og hele regionen er på UNESCOS verdensarvliste. Underveis på dagens oppdagelsesreise stopper vi for en benstrekk i festningsbyen Elbasan, grunnlagt på 1400- tallet. Byens tidligere velmaktsdager fornemmes i de storslåtte slotts- og basilikaruinene.

Ikke ulikt Gardasjøen i Nord-Italia ligger Ohrid som sakset ut av et romantisk maleri. Innsjøen er omkranset av høye fjell og langs kystlinjen ligger små idylliske landsbyer, med spor av Europas aller eldste bosetninger. Vi krysser grensen over til Makedonia og dagens lunsj nytes i Sveti Naum. Etterpå spaserer vi opp til St. Naumklosteret som ble bygget mens Makedonia lå under bulgarsk herredømme. Fra klosteret er utsikten utover Ohrid-innsjøen intet mindre enn imponerende!

Den eventyrlige stemningen forsterkes ytterligere når vi om ettermiddagen blir invitert med på en stemningsfull båttur. Det krystallklare vannet fra kilden «Black Dream» og fargespillet fra hengepilen som så vidt bryter vannflaten, skaper en helt unik atmosfære der vi siger stille gjennom et trolsk og urørt sump-landskap.

Utpå ettermiddagen ankommer vi byen Ohrid hvor vi skal bo i to netter.

Dag 3: Ohrid – postkort-vakkert! Vandring og båttur

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/st-john-ved-ohrid_shutterstock_197537735_lite.jpg

Ohrid er ikke bare navnet på innsjøen men også byen vi bor i, og under bysantinerne var dette et kulturelt sentrum. I dag er det Makedonias mest sjarmerende by, med karnappkledde bygninger som ligger tett i tett oppover åssidene.

I behagelig tempo vandrer vi gjennom byens gater og får med oss både en gammel trykkpresse fra Gutenbergs tid og produksjon av de lokale Ohrid-perlene. Vandreturen fører oss forbi et relativt nyoppdaget romersk amfiteater før vi kommer opp til Samuels festning, byens middelalderborg. Belønningen vår er den storslåtte utsikten. Turen fortsetter gjennom en skog på barnålsbelagte stier til vi kommer ut ved Sveti Jovan Kaneo, en praktfull kirke plassert på toppen av en klippe. En god vandretur er kommet til veis ende og våre hardtarbeidende føtter får litt velfortjent hvile på båtturen tilbake til utgangspunktet.

Ettermiddagen bestemmer du over selv. Orhids gågater med spennende butikker og strandpromenaden med sine kafeer og restauranter står til din disposisjon. Om kvelden samles vi til en aften med deilig makedonsk mat og musikk.

Dag 4: Fra Stalin City til «Byen med de 1000 vinduer»

Berat. Albania

Denne dagen får vi se hele Ohrid-sjøen før vi igjen krysser grensen inn i Albania. Reisen fortsetter igjennom Belshiregionen, kjent for sine 84 innsjøer, før vi tar et stopp i Kucova. Italienerne fant olje her i 1928, og da kommunistene overtok, boret de over 1700 oljebrønner. Byen som på folkemunne omtales som Stalin City er et spøkelse fra kommunisttiden, pepret av falleferdige fabrikklokaler og nedrustede oljebrønner.

Ettertanken avløses av den magiske stemningen i oldtidsbyen Berat. med kallenavn «byen med de 1000 vinduer». Her klamrer husene seg fast både til hverandre og til åsen de er bygget opp etter. Ispedd grønne og blomstrende vekster er dette et av landets beste Instagram-vennlige motiver. I Berat er de opptatt av å bevare sin tradisjonsrike særegenhet. Det gjelder håndverk som treskjæring og metall- og steinarbeider, men det er kanskje mest synlig i arkitekturen. Det er lett å føle at man vandrer rundt i et museum når man går gjennom gatene her.

Vi tar turen opp til Berats 2500 år gamle slott som troner over byen. Her spiser vi lunsj og nyter det gode liv før vi sjekker inn på hotellet vårt om ettermiddagen.

Dag 5: Besøk i nasjonalpark på vei mot kysten

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/durres.jpg

De siste fire dagene skal vi nyte ved Adriaterhavets strender. På vei ut mot kysten tar vi en avstikker til Karavasta-lagunen, et av de største lagune- og våtmarksområdene ved Adriaterhavet. Vi vandrer gjennom Divjakë-Karavasta nasjonalpark og får litt sand mellom tærne før vi ender opp på en koselig restaurant. Her spiser vi en god lunsj før vi fortsetter reisen ut mot «den albanske riviera», med badebyene Durres og Golem som mål.

Dag 6: Sol, bad og nytelse

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/strandbilde-fra-visit-albania.jpg

Dagen er din og det er opp til deg hva den skal brukes til. Hotellet frister med solsenger og deilige badetemperaturer. Kanskje du finner roen under en parasoll i selskap av en god bok?

Dersom du ønsker å bruke dagen litt mer aktivt er Durres vel verdt et besøk. Durres er Albanias eldste og nest største by og største havneby – en moderne by med butikker, grønne lunger, hyggelige kafeer og spisesteder. Byen ble grunnlagt i antikken av de gamle grekerne og mellom det 1. og 3. århundret hadde byen vokst til en viktig havn og handelssenter for varer som ble fraktet mellom Roma og Istanbul.

For de historieinteresserte kan både det arkeologiske og etnografiske museet anbefales, i tillegg til Balkans største romerske amfiteater.

I kveld samles vi til middag på den beste fiskerestauranten i Durres. Det er bare å glede seg!

Dag 7: Balkongen over Adriaterhavet (frivillig utflukt)

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/kruja_marked_01.jpg

Krujë har fått tilnavnet «balkongen over Adriaterhavet» der den ligger blant høye grønnkledde fjell med en storslått utsikt helt ut til havet.

På veien kjører bussen oss først helt til toppen av fjellet Sari Salltik, hvor det ligger et myteomspunnet lite kapell i en grotte inne i fjellet. Det kan hende du får et aldri så lite sug i magen når du kikker ned mot neste stoppested! Herfra ser vi nemlig Krujë i fugleperspektiv.

Når vi ankommer Krujë besøker vi byens etnografiske museum som viser hvordan folk levde her i tidligere tider. Deretter spaserer vi opp til byens imponerende festning, etterfulgt av lunsj akkompagnert av albansk musikk og folkedans. Gode og mette gjør vi oss klare for Krujë Old Bazaar, et marked og en fargeeksplosjon av lokalproduserte duker, tepper, skjerf, tøfler og klær. Dersom det frister med smykker, tre- og messingarbeider og et stort utvalg antikviteter, kan du få mye for pengene her!

Utpå ettermiddagen kjører vi tilbake til hotellet. Kanskje Adriaterhavet lokker til en liten dukkert etter nok en innholdsrik dag?

Dag 8: Gourmetlunsj på vingård (frivillig utflukt)

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/20161004_143222.jpg

Er du interessert i god mat og drikke må du ikke glipp av denne utflukten! Vi skal besøke jordbruksdistriktet Fishte, hvor de albanske Kallmeti-druene dyrkes. Jordsmonnet i denne regionen er perfekt til dyrking av druer, oliven og bønner.

Vi er invitert på omvisning hos en liten familiebedrift hvor to brødre har klart å trylle frem de deiligste viner siden 2006. Drivkraften er lidenskap og kjærlighet til gården og råvarene og det merkes – her lager de kvalitetsprodukter. I tillegg til vin, produserer brødrene druebrandy, raki og olivenolje, og det blir selvsagt anledning til å smake og kjøpe med hjem.

Dagens lunsjrestaurant skal være et av de beste spisestedene i Albania. Her står det alltid kortreist mat på menyen. De frodige omgivelsene er ideelle for dyrking av råvarer som kokkene skånsomt tilbereder for vår nytelse. Gled deg til kreativt danderte smaksopplevelser, ledsaget av lokale kvalitetsviner.

Dag 9: Norge kaller – hjemreise fra Tirana

Albania

Det er på tide å vende tilbake til hverdagen men vi tipper disse to spesielle landene har etterlatt varige inntrykk. Og kanskje har de inspirert til en snarlig retur, hva vet vi? Vi er i alle fall sikre på at du har fått Albania og Makedonia litt under huden og kanskje hatt en og annen aha-opplevelse underveis. Fra Tirana flyr vi hjem til Norge. Litt rikere.

Prisinformasjon

Turpris kr 14700,- pr. pers.

Turprisen inkluderer:
Fly Bergen - Tirana t/r
Flyavgifter (kr 2477,- m/forb. om endringer)
Buss ifølge program
8 netter i dbl.rom på gode hotell
8 frokoster
3 lunsjer med 1 glass vin
8 middager med 1/2 fl . vin
Utfl ukter ifølge program
Tips
Reiseleder fra Unik Travel

Tillegg:
Enkeltrom kr 1400,- Krujë, inkl. lunsj og drikke kr 395,- pr. pers. Besøk på vingård, inkl. lunsj og drikke kr 395,- pr. pers. Havutsikt på FAFA hotel, kr 595,- p.p i dbl rom (nb begrenset antall) Påmelding til frivillige utflukter skjer etter ankomst Albania.

Vi tar forbehold om endring av turpris i forhold til valutakursen, endringer i flyavgifter, turprogram og eventuelle trykkfeil

Hoteller:

Hotel Rogner, Tirana 5*

Millenium Palace 4*, Ohrid

FAFA Resort, Durres 4*

28.1°