Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny Gå til bunnmeny
Bilde i bildekarusell

Via Francigena

Bilde i bildekarusell

Via Francigena

Bilde i bildekarusell

Via Francigena

Bilde i bildekarusell

VIA FRANCIGENA

Via Francigena - pilegrimsvandring i Italia

Kultur- og pilegrimsvandring i Liguria og Toscana

04. - 11. september 2018

Bli med på pilegrimstur til Liguria og Toscana - noe av det beste som Italia kan by på. Fra de maleriske landsbyene langs Ligurias Blomsterriviera og den bratte kysten ved Cinque Terre, tar veien oss til sypresskledde toskanske åskammer, mektige borger og middelalderkirker i vakre Lucca og Siena. Vi følger deler av den eldgamle Via Francigena, pilegrimsveien som en gang førte helt fra Canterbury i England til Roma. Langs romerske landeveier, gjennom små middelalderbyer og vakre daler som Val d’Elsa, har vi funnet frem til spesielt utvalgte vandrestier som utfordrer oss til å åpne sansene og finne ro i sjelen - eller bare nyte en aktiv ferie med vakre omgivelser. En følgebuss tar seg av bagasjen slik at du kan konsentrere deg om å nyte naturen i eget tempo eller evt. sitte på deler av ruten. Og ikke glem det regionen kan tilby av kulinariske gleder!

Med andre ord: vil du både nyte det gode liv og gjøre noe for kropp og sjel, så er dette reisen for deg!

Turprogram

Dag 1: Norge - Italia

/globalassets/europa/via-francigena/programbilder/pizza_shutterstock_66717064.jpg

Vi flyr direkte med Norwegian til Italia og Liguria-kysten mot vår base i Sestri Levante. Denne pittoreske fiskerlandsbyen ligger idyllisk til på en halvøy, omgitt av to bukter, Baia del Silenzio og Baia delle Favole. Den siste, «Eventyrenes Bukt», er faktisk oppkalt etter H C Andersen, som bodde her i 1833. Gjør deg klar for å utforske kysten fra Sestri Levante til Camogli med populære sjøbad og en lang, interessant historie!

Dag 2: Rundtur med tog og båt og vandring til Portofino (vandring ca 5-6 km)

/globalassets/europa/via-francigena/programbilder/portofino-shutterstock_124092748-copy.jpg

Dagen starter med tog fra Sestri Levante til Camogli. Herfra går turen videre med båt til San Fruttuoso, og så tar vi beina fatt det siste stykket (de som ikke har lyst til å gå, kan ta båt hele veien til Portofino mot et tillegg i prisen).

Målet for dagen er Portofino, en av de mest innbydende landsbyene i hele Italia. Fargerike hus omgir den maleriske lille havnen som engelskmennene oppdaget allerede på slutten av 1800-tallet. Portofino anses derfor som en av de første turistbyene langs rivieraen. I dag er fiskebåtene for lengst erstattet av luksuriøse seilbåter og yachter, og rundt havnen ligger det restauranter og kafeer tett i tett.

Dag 3: Cinque Terre med besøk i Vernazza og fokus på vandring (frivillig utflukt med vandring mellom 3 og 10 km)

/globalassets/europa/via-francigena/programbilder/turstien-fra-vernazza-til-monterosso_02.jpg

Ta på deg vandreskoene og bli med til Cinque Terre. Fem tidligere rivaliserende lilleputtstater, eller «fem land» om du vil, klynger seg til de bratte fjellsidene, og i hundrevis av år var området kun tilgjengelig med båt. De billedskjønne landsbyene er omgitt av skog, terrasser med vingårder og olivenlunder. I dag er landsbyene knyttet sammen med jernbane og et nettverk av turstier, den eldgamle Sentiero Azzurro, og det er her vi skal vandre.

Med tog suser vi av gårde fra Sestri Levante til startpunktet for vandreturen. Turen er lagt opp slik at det gir valgmuligheter: Noen har lyst til å gå mye, mens andre kanskje har et noe lavere ambisjonsnivå. Siden det er mulig å ta toget fra hver av landsbyene, er det lett å avslutte vandringen etter to eller tre etapper. Vi må selvsagt ta hensyn til vær og veienes tilstand så programmet kan bli endret underveis.

Vi besøker den sydligste av de 5 «landene», Riomaggiore, før toget tar oss nordover til Manarola. Denne landsbyen er kjent for sin spesielle julekrybbe med mer enn 300 mannshøye figurer rundt om i vingårdene.

Neste landsby, Corniglia ligger høyere opp enn de andre og har røtter helt tilbake til romertiden. Herfra til Vernazza tar det rundt halvannen time til fots. Underveis er det perfekt å ta en pust i bakken, nyte matpakken og den flotte utsikten. De som ønsker å avslutte vandringen i Vernazza, kan ta toget til Monterosso.

Den siste etappen byr på to timers vandring på stien som regnes som den bratteste og tøffeste strekningen langs kysten. Målet er Monterosso al Mare. Her blir det godt med et velfortjent bad før toget tar oss tilbake til Sestri Levante.

Dag 4: Fra Sestri Levante til Lucca (vandring 3-4 km)

/globalassets/europa/via-francigena/programbilder/lucca.jpg

Vi forflytter oss fra Liguria, til Toscana og Lucca, byen som av mange betraktes som den vakreste i Toscana. Det var handelen med silke, vin og olivenolje brakte velstanden hit i sin tid, blant annet som en følge av interessen byen fikk under pilegrimsvandringene. Vi vandrer den siste biten av pilegrimsveien inn til sentrum. Den massive muren som omgir byen gir oss en mulighet til å betrakte byen ovenfra og det toskanske landskapet omkring. Flere steder i de trange gatene blir vi også minnet om komponisten Puccini, byens store sønn. Et høydepunkt for tidligere pilegrimer var nok besøket i domen St. Martin. Her finnes et eldgammel krusifiks, Volto Santo, som skal vise den eneste kristusfiguren som faktisk likner den historiske Jesus. Vi ender vår byvandring ved den kjente ovale markedsplassen som står på fundamentene til det romerske amfiteateret. Resten av formiddagen er til fri disposisjon i denne deilige byen som fascinerer med sin sjarm, historie, gode dufter fra koselige restauranter og et godt utvalg lekre butikker.

Dag 5: San Gimignano og Siena (vandring 11 + 5 km)

/globalassets/europa/via-francigena/programbilder/san_gimignano.jpg

Turen til San Gimignano går gjennom vinregionen Chianti. Gårdene og landsbyene ligger som oftest på toppen av åskammene, omgitt av mørke slanke sypresser, og er det landskapet de fleste forbinder med Toscana. Gjennom de varme somrene er den svalende brisen på toppene velkommen. San Gimignano, med sine solide bymurer og merkelige tårn, er en helt enestående by som kom til velstand i middelalderen. Byen lå den gang langs hovedveien fra Firenze til Roma, og alle pilegrimer til Roma måtte spise og overnatte der. Utsikten fra borgen og bymuren går langt utover det toskanske landskap og den helhetlig bevarte bykjernen tiltrekker seg i dag besøkende fra fjern og nær – ikke minst på grunn av alle den vakre keramikken, skinnvarene og lokale spesialitetene som selges her. Det er virkelig en perle av en liten by! Vi vandrer ut gjennom byporten Porta San Giovanni, på samme vei som pilegrimer har gjort før oss i mange hundre år. Nå befinner vi oss i den naturskjønne dalen Val d’Elsa, hvor en del av veien er belagt med brostein fra middelalderen. Fra Badia a Coneo tar vi bussen videre til Abbadia a Isola, som danner et fint startpunkt for vår andre vandreetappe denne dagen. I løpet av en times tid går vi på grusveier til stemningsfulle Monteriggioni, en festning og slott fra 1200-tallet. Det er nesten som man forventer at en ridder i full rustning skal komme mot oss gjennom en av de 14 byportene. Herfra er det ikke langt igjen til Siena, vårt mål for dagen og base for resten av turen.

Dag 6: Siena (byvandring ca 3 km)

/globalassets/europa/via-francigena/programbilder/siena.jpg

Stort sett alle lar seg begeistre av den ekte og vakre middelalderbyen Siena. I de trange og bratte smugene som fører opp mot Piazza del Campo og katedralen er stemningen og atmosfæren omtrent som fra byens glanstid. Sienas katedral i hvit og svart marmor er en av Italias vakreste og et naturlig midtpunkt i byen. Den skålformede Campo-plassen er berømt for sitt fargerike folkeliv, det årlige hesteveddeløpet Palio og det vakre renessansetårnet knyttet til byens rådhus. Underveis på vår byvandring får vi høre historien om Spedale di Santa Maria della Scala, som i middelalderen fungerte som et sykehus for pilegrimer, og som i dag er omgjort til et spennende museum. Med lokalguide tar vi en spasertur i sentrum før resten av dagen er på egenhånd. Det er nok av artige nisjebutikker og «krinkelkroker» å oppdage. Eller gjør som mange andre: Nyt en cappuccino eller et glass chiantivin med blikket hvilende på folkelivet.

Dag 7: Val d’Orcia med Montalcino (vandring ca 5 - 10 km)

/globalassets/europa/via-francigena/programbilder/istock_vernazza.jpg

Når vi vandrer i Val d’Orcia sør for Siena, går blikket langt til regionens høyeste fjell, Monte Amiato. Den vakre dalen, som står på UNESCOs verdensarvliste, er akkurat slik vi forestiller oss det perfekte toskanske landskap, åskammer med sypresser som omgir okergule gårdshus, duvende kornåkrer, vingårder og olivenlunder. Vi besøker et benediktiner kloster som ligger vakkert til på en høyde. Den siste biten inn til klosteret vandrer vi til fots langs en aveny av sypresser og mange yndete fotomotiver. Klosterets berømte fresker og sobre stemning gir en fornemmelse av klosterlivet. En tur innom klosterets «apotek» hører også med, og her selger munkene egenprodusert «styrkedrikk», urtemedisin og kosmetikk. I dette området vi befi nner oss ligger fl ere slott og små festningsbyer som i middelalderen gav beskyttelse og ly for pilegrimer. Dagens tur fører oss til den lille byen Montalcino som troner stolt på en høyde og danner hjertet i et av Italias mest prestisjefylte vindistrikter. Her får vi smake de edle dråpene fra Brunello-vin. Her blir det også litt tid på egenhånd før turen går med buss tilbake til Siena utpå ettermiddagen.

Dag 8: Hjemreise

Mens middelalderens pilegrimer enda hadde et godt stykke vei foran seg til Roma, er vår reise og vandring over for denne gang. Fra Siena bringer bussen oss til fl yplassen, og vi fl yr nordover mot Norge og tilbake til hverdagen. Det sies at en vandring langs Via Francigena gjør noe med deg. Kanskje du har fått et nytt perspektiv på tilværelsen etter denne turen?

Prisinformasjon

Turpris kr 14 990,- pr. pers.

Turprisen inkluderer:
Direktefly med Norwegian Oslo - Pisa t/r 
Flyavgifter 360,- (med forb. om endringer) 
Buss- og bagasjetransport i henhold til program
Tog og båt dag 2
7 netter i delt dobbeltrom på hotell
7 frokoster
1 lunsj (3-retters)
4 middager (3-retters)
Vinsmaking med Brunello-vin
Utflukter og inngang ifølge program
Tips
Lokale vandreguider
Vandreglad reiseleder fra Unik Travel

Tillegg:
Enkeltrom kr 2500,- per pers.
Frivillig utflukt til Cinque Terre med vandreguide, tog, inngang til nasjonalparken og lunsjpakke kr 990,- per pers.

Flytider:
Utreise Oslo - Pisa 13.30 - 16.25
Hjemreise Pisa - Oslo 17.05 - 20.00

24.1°