Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny Gå til bunnmeny
Bilde i bildekarusell

Albania

Bilde i bildekarusell

Albania

Durres. Albania

Albania

Albania

Albania

Bilde i bildekarusell

Albania

Albania

Sør-Europas uoppdagede skattkammer

7. - 13. september 2018

Albania er en stolt nasjon som har reist seg fra asken etter en periode med undertrykkelse, men det er lite ved dagens Albania som minner om de harde årene. Landet bugner av naturskjønnhet og fargerike opplevelser som garantert vil sjarmere deg. 

Albania er veldig frodig, og det dyrkes frukt og grønnsaker i stor skala. Omverdnen vet lite om de fem vinregionene i Albania og at de kan vise til å ha drevet med vinproduksjon i opptil 6000 år. I tillegg til å ha fokus på vin, har denne turen fokus på et gjestfritt folkeslag med lange tradisjoner som vi skal bli nærmere kjent med. Du vil også bli positivt overrasket over nivået på maten. De kulinariske krumspringene er verd en reise i seg selv. Det er med andre ord duket for en helt spesiell mat- og vinreise til Europas skjulte skattkammer! 

Program

Dag 1: Harstad - Tirana, Albania

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-store-bilder/tirana.jpg

Velkommen til Tirana, hovedstaden i Albania! Byens dramatiske  historie og store omskiftninger er til å ta og føle på og  fotavtrykkene spenner fra mektige ottomanske byggverk  og italiensk renessanse til kommunistisk betong. Vi ankommer sent om kvelden og reiser direkte til vårt femstjerners hotell midt i Tirana sentrum.

Dag 2: Tirana

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-store-bilder/tirana_shutterstock_31859984.jpg

Tirana er i dag en levende og utrolig fargerik by, og har opplevd en eventyrlig vekst siden kommunismens fall. Bulevarder, smale smug, kaffebarer og spennende forretninger bugner av et yrende folkeliv. For oss nordboere er det i tillegg billig å handle her, så det er å bare å spenne på seg shoppingbeltet! Men først skal vi i felleskap ha sightseeing og en deilig lunsj. Kveldens middag er en symfoni av smak, duft og farge. Litt utenfor Tirana, i landlige omgivelser, ønsker en av Albanias høyest anerkjente sjefskokk oss velkommen til vinsmaking og et gourmetmåltid du sent vil glemme.

Dag 3: Tirana - Durres, Adriaterhavet

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-store-bilder/st-john-ved-ohrid_shutterstock_197537735.jpg

Resten av turen skal vi nyte ved Adriaterhavets strender, men idag kjører vi en liten omvei for å få en stor smaksopplevelse!
Vi skal besøke jordbruksdistriktet Fishte, hvor de albanske Kallmeti-druene dyrkes. Jordsmonnet i denne regionen er perfekt til dyrking av druer, oliven og bønner. Vi er invitert på omvisning hos en liten familiebedrift hvor to brødre har klart å trylle frem de deiligste viner siden 2006. Drivkraften er lidenskap og kjærlighet til gården og råvarene og det merkes – her lager de kvalitetsprodukter. I tillegg til vin, produserer brødrene druebrandy, raki og olivenolje, og det blir selvsagt anledning til å smake og kjøpe med hjem.

Dagens lunsjrestaurant skal være et av de beste spisestedene i Albania. Her står det alltid kortreist mat på menyen. De frodige omgivelsene er ideelle for dyrking av råvarer som kokkene skånsomt tilbereder for vår nytelse. Gled deg til kreativt danderte småretter, ledsaget av lokale kvalitetsviner.
Deretter fortsetter reisen ut mot «den albanske riviera», med badebyene Durres og Golem som mål. Vi sjekker inn på vårt flotte hotell og finner oss godt til rette.

 

Dag 4: Berat

Berat. Albania

Oldtidsbyen Berat er vårt hovedmål idag, men først skal vi til Elbasan der vi får et nært møte med en familie når vi ønskes velkommen inn for en prat og litt tyrkisk kaffe. Neste stopp er på en familiedrevet vingård, Nurellari Winery Cellar. Her får vi en omvisning i vakre omgivelser og selvfølgelig vinsmaking.
På vei videre passerer vi igjennom Belshi-regionen, kjent for sine 84 innsjøer, og vi tar et stopp i Kucova. Italienerne fant olje her i 1928, og da kommunistene overtok, boret de over 1700 oljebrønner. Byen som på folkemunne omtales som Stalin City er et spøkelse fra kommunisttiden, pepret av falleferdige fabrikklokaler og nedrustede oljebrønner. Ettertanken avløses av den magiske stemningen i Berat, byen med kallenavn «byen med de 1000 vinduer». Her klamrer husene seg fast både til hverandre og til åsen de er bygget opp etter. Ispedd grønne og blomstrende vekster er dette et av landets beste Instagram-vennlige motiver. 

I Berat er de opptatt av å bevare sin tradisjonsrike særegenhet. Det gjelder håndverk som treskjæring og metall- og steinarbeider, men det er kanskje mest synlig i arkitekturen. Det er lett å føle at man vandrer rundt i et museum når man går gjennom gatene her. Vi tar turen opp til Berats 2500 år gamle slott og har tid på egenhånd før vi returnerer til kysten for middag på hotellet.Dag 5: Krujë

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/kruja_marked_01.jpg

Krujë har fått tilnavnet «balkongen over Adriaterhavet» der den ligger blant høye grønnkledde fjell med en storslått utsikt helt ut til havet.
Når vi ankommer Krujë kan de som ønsker besøke byens etnografiske museum som viser hvordan folk levde her i tidligere tider. Deretter spaserer vi opp til byens imponerende festning før vi til slutt besøker Krujë Old Bazaar, et marked og en fargeeksplosjon av lokalproduserte duker, tepper, skjerf, tøfler og klær. Dersom det frister med smykker, tre- og messingarbeider samt et stort utvalg antikviteter, kan du få mye for pengene her! Vi skal også få innblikk i en gammel og kjær teppevevingstradisjon i Albania som heter “Qilima”. Du har sikkert sett de røde teppene allerede, og nå kan du se hvordan de blir til. 

Lunsjen idag er på en nydelig gård der økologiske og kortreiste varer er en selvfølge. Restauranten ble grunnlagt av en tidligere landbruksminister i Albania. Gled deg til hjemmelagede retter, ost og - selvfølgelig - vin!
Utpå ettermiddagen kjører vi tilbake til hotellet. Kanskje Adriaterhavet lokker med en liten dukkert etter nok en innholdsrik dag!

Dag 6: Durres

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/durres2.jpg

I formiddag kan du nye det late livet ved Adriaterhavet og lunsjen er på egenhånd, så den spiser du når det passer deg. Om ettermiddagen kan du se frem til en vinsmaking på Scandebeg Winery, Albanias eldste vingård. Her blir det selvsagt mulig å kjøpe med noen flasker hjem. Neste post på programmet er Durres, som er Albanias eldste og nest største havneby. En moderne by med butikker, grønne lunger, hyggelige kafeer og spisesteder. Byen ble grunnlagt i antikken av de gamle grekerne og mellom det 1. og 3. århundret hadde byen vokst til en viktig havn og handelssenter for varer som ble fraktet mellom Roma og Istanbul. For de historieinteresserte kan både det arkeologiske og etnografiske museet anbefales, i tillegg til Balkans største romerske amfiteater.
I kveld samles vi til middag på den beste fiskerestauranten i Durres. Det er bare å glede seg!

Dag 7: Hjemreise

Flyet fra Tirana går tidlig om morgenen, og det er på tide å vende tilbake til hverdagen. Vi tror dette spesielle landet har etterlatt varige inntrykk, og kanskje inspirert til en snarlig retur. Vi er i alle fall sikre på at du har fått Albania litt under huden og kanskje hatt en og annen aha-opplevelse underveis.

Prisinformasjon

Turpris kr 13990,- pr. pers.

Turprisen inkluderer:
Fly Harstad - Tirana t/r
Flyavgifter (kr 2540,- m/forb. om endringer)
Buss ifølge program
6 netter i dbl.rom på gode hotell
6 frokoster
4 lunsjer med 1 glass vin
5 middager med 1/2 fl . vin
Utflukter ifølge program
Reiseleder fra Unik Travel

Tillegg:

Enkeltrom kr 1200,-

Vi tar forbehold om endring av turpris i forhold til valutakursen, endringer i flyavgifter, turprogram og eventuelle trykkfeil.

14.8°