Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny Gå til bunnmeny

Puglia - Italias «hæl», en ukjent juvel!

Direktefly fra Stavanger

14. - 21. september og 21. - 28. september 2017

Puglia er en av Italias best bevarte hemmeligheter! Tusener av nordmenn drar hvert år til Italia, men de færreste har kommet lenger sør enn Roma eller kanskje Napoli og Sorrento. Selv for mange nord-italienere slutter landet ved hovedstaden. Det de går glipp av, er en landsdel med en rik kultur og historie, byer med storslått arkitektur og vakre landsbyer på rad og rekke. Her i sør venter en solfylt region, kystlinje til to hav som veksler mellom ville klipper og hvite sandstrender, og frodig landskap med endeløse sølvgrå olivenlunder, mandelplantasjer og hvitkalkede landsbyer med sine særpregede runde «trulli-hus». Her produseres 80% av Italias pasta og olivenolje, det dyrkes tomater, fikener, fennikel og melon. Lokale bønder lager mozzarella på gammelt vis, og ikke å forglemme vingårdene der utmerkede rødviner lages av primitivo-druen.

Alt ligger altså til rette for en deilig ferie med sol, fine opplevelser og nydelig mat og drikke. Kom og vær blant de første til å oppleve denne nydelige regionen i Italia!

Program

Dag 1: Stavanger – Puglia. Med eget direktefly til Italias «hæl»

Flyturen går fra Sola direkte til Brindisi og tar ca. tre og en halv time. Fra Brindisi kjører vi buss til Lecce hvor vi skal bo de første tre nettene. Hotellet vårt ligger ikke langt fra gamlebyen, har store pene rom, utebasseng med stor solterrasse og en god restaurant. Lecce er provinsens hovedstad og har blitt kalt for «Puglias Firenze» på grunn av sine vakre barokke palasser og overdådig utsmykkede katedral. Den lokale honninggule kalksteinen gir byen et helt spesielt lys og vakker karakter. Reiselederen tar oss med på en liten spasertur i sentrum, før turens første middag venter på hotellet.

Dag 2: Gallipoli og vingården Cantele

Er man midt i innlandet i Puglia, er det omtrent like langt enten til Det joniske hav i vest eller til Adriaterhavet i øst – ikke mer enn en halvtime hver vei! I dag tar vi turen vestover til fiskerlandsbyen Gallipoli, som gjerne kalles «Perlen ved Det joniske hav». Den maleriske gamlebyen ligger på en øy utenfor kysten, og kun en bro binder den til fastlandet. En spasertur på bymuren byr på flott utsikt over den vide blå bukten, og de fargerike fiskebåtene nede i havna. I de smale kronglete smugene venter små butikker med artig kunsthåndverk. Her blir det noe tid på egenhånd. Så fortsetter vi turen nordover mot dagens neste høydepunkt: Vi skal besøke vingården Cantele ved Guagnano. Vi blir presentert for gårdens spesielle historie og blir kjent med noen av de utmerkede vinene som produseres her. En lett lunsj ledsager vinsmakingen. Utpå ettermiddagen er vi tilbake på hotellet. En liten siesta gjør sikkert godt før vi spaserer til kveldens restaurant.

Dag 3: Ved «støvelens hæl» møtes de to hav

Dagens utflukt tar oss med til Leuca ved den ytterste «hælspissen» og Italias sørøstligste punkt. Her møtes Det joniske hav og Adriaterhavet. Fra den lille pilegrimskirken på toppen av åsen går blikket langt utover havet. Det er et storslått panorama! I klart vær kan man skimte Albanias fjell i øst – det er bare åtte mil til balkankysten! Ikke rart at mange innvandrere, og særlig greske bosettere, kom hit vel 1000 år før vår tidsregning. Enda i dag er dialekten i denne sydligste delen av Puglia nesten mer gresk enn italiensk!

Neste stopp er den lille kystbyen Castro, og de som vil kan bli med på en liten båttur. Vi befinner oss ved et av Puglias mest spektakulære kystavsnitt, med hvite kalkklipper som reiser seg over det intenst turkisblå havet, med tallrike grotter og små bukter. Det er kun fra båt dette kan oppleves! På vår vei langs østkysten besøker vi også Otranto. Det ligger en herlig feriefølelse over denne byen, med blant annet en deilig sandstrand midt i byen! Før vi drar tilbake til Lecce får vi med oss en liten vandretur. Underveis stopper vi ved en veldig spesiell innsjø med dypgrønt vann omgitt av mørkerøde jordskrenter. Den er ikke et helt naturlig fenomen, men ble til gjennom utvinning av bauxitt i tidligere tider. Naturen rundt innsjøen byr på mange flotte detaljer og et mangfold av fargerike markblomster – valmuer, sikori, storblomstrede tistler og mange vi neppe har sett før.

Dag 4: Fra Lecce til Ostuni

Vi tar avskjed med Lecce og flytter nordover til vår strandresort. I tillegg til muligheten for bading og avslappende timer ved bassenget, får vi også et godt utgangspunkt for å utforske kyst og innland nord for Brindisi. Etter en god time i buss er vi fremme i «den hvite by», Ostuni, som virkelig skinner blendende hvitt – husk solbriller! Over trapper og gjennom smug hellelagt med lysegul kalkstein, mellom hvitkalkede hus og yppige blomster i krukker og potter, går veien oppover til toppen av åsen. Ved lunsjtid ankommer vi hotellet og rigger oss til for en rolig ettermiddag.

Dag 5: Dagen på egenhånd

Denne dagen kan du bruke til å utforske og nyte hotellets fasiliteter, både ved bassenget og på stranden. Reiseleder kommer med forslag til aktiviteter for de som ønsker det. Hva med en vandretur inn i naturreservatet i hotellets nabolag eller å oppdage nærområdet på sykkel? Det er helt opp til deg!

På kvelden skal vi ut og spise middag i en sjarmerende landsby. Det blir god, lokal mat og en hyggelig atmosfære.

Dag 6: Trulli, Itriadalen og Alberobello

Enorme olivenlunder dekker mye av landskapet i Puglia, og i dag skal vi bli nærmere kjent med hvorfor oliven er så viktig i denne regionen. 80 % av Italias olivenolje produseres i Puglia, og vi besøker en av de mange produsentene. Først tar vi en titt på noen av disse fantastiske trærne, flere av dem over 1000 år gamle. Så skal det smakes og selvfølgelig kjøpes med hjem noe av den beste olivenoljen.

Ved lunsjtid kommer vi til Alberobello med sine karakteristiske og verdensberømte «nisseluehus». De særegne «trulli-husene» med sine runde konisk formede tak, har fått byen på UNESCOS verdensarvliste. Hundrevis av disse merkelige gamle steinhusene ligger tett i tett oppover åssiden. Her går de fleste amok med kamera! Vi spiser felles lunsj, og får tid på egenhånd til å spasere rundt og ta en titt i butikkene. Utpå ettermiddagen er vi tilbake på hotellet. Og så kan vi glede oss til vår kveldsutflukt som går til den sjarmerende byen Cisternino. Regionen her er kjent for sine små «macellerie», slakteri-restauranter, og vi skal oppleve de kulinariske mulighetene disse kan by på. Gled deg til en artig opplevelse!

Dag 7: Altamura og Matera (frivillig utflukt)

Noen har nok lyst til å nyte denne siste dagen ved stranden og kanskje jobbe litt med brunfargen. De som er klare for nok en spesiell opplevelse, inviteres med på denne frivillige utflukten som bringer oss utenfor selve Puglia, til naboregionen Basilicata. Første stopp er den gamle byen Altamura. Den vakre byen er stolt av sin fortid og av byens grunnlegger, den tysk-romerske keiseren Frederik 2., og bruker ham godt i markedsføringen: Prøv for eksempel is med «Fredericus»-smak! I tillegg bakes visstnok Italias beste focaccia her – prøv selv!

Matera med sine huleboliger og grottekirker, er byen blant Syd-Italias største severdigheter, valgt til Europeisk kulturhovedstad i 2019, og den har en velfortjent plass på UNESCOS verdensarvliste. Byen er bygget i og på et fjellplatå av kalk, uthulet av underjordiske elver, med klipper, stup og grotter inni fjellet. Siden grottene og byen har vært bebodd siden steinalderen, kan den kalles for en av verdens eldste byer. Matera har fungert som kulisse for utallige filmer, spesielt med bibelsk tema. Det er en ubeskrivelig opplevelse å vandre rundt her, oppover de bratte stiene og trappene og gjennom hulene. Vi spiser lunsj i en fascinerende grotterestaurant i Matera før returen til hotellet. Resten av dagen er på egenhånd.

Dag 8: Hjemreise

Vi er sikre på at Puglia har gitt mange fine overraskelser og gode opplevelser. Uken vår er dessverre over og vi må ta fatt på hjemreisen. Det blir buss til flyplassen i Brindisi og direktefly tilbake til Norge. Arrivederci Puglia!

Prisinformasjon

Turpris kr 17 990,- pr. pers. 

Turprisen inkluderer:
Direktefly fra Stavanger – Brindisi t/r
Flyavgifter
7 netter i dobbeltrom på hotell (Grand Hotel Tiziano, Lecce og Riva Marina Resort, Ostuni)
7 frokoster
2 lunsjer
7 middager
Drikke (vin/vann) til inkluderte måltider
Kaffe etter middagene
Utflukter og transport iflg. program
Inngangspenger iflg. program
Tips
Reiseleder fra Unik Travel

Tillegg:
Enkeltrom kr 2500,-
Superiorrom på begge hotellene (på forespørsel) kr 950,- pr. pers.
Båttur med grottebesøk kr 290,- pr. pers.
Altamura og Matera inkl. lunsj kr 890,- pr. pers.

Vi tar forbehold om endring av turpris i forhold til valutakursen, endringer i flyavgifter, turprogram og eventuelle trykkfeil.

EUR 1 EUR = 9,32 NOK
25.8°